Annons:

SD:s gruppledare Sandor Högye vill inte kommentera Bengt Barkstams publiceringar på Facebook. Foto: Simon Henriksson

Barkstam hyllar mordbrand i moské – och har polisanmält DV

I går sa Sverigedemokraternas gruppledare Sandor Högye att partiets tidigare ordförande Bengt Barkstam uteslutits från Sverigedemokraterna. Den versionen backar han från i dag. I stället menar Högye att Barkstam blivit utestängd. Utan att konkretisera menar Barkstam själv att den här artikeln är felaktig – och han har enligt egen utsago polisanmält Dagens Vimmerby.
– Han har inte betalt sin medlemsavgift, säger Sandor Högye.

Annons:

På Facebook riktade den förre ordföranden i SD Vimmerby, Bengt Barkstam, hård kritik mot partiets gruppledare Sandor Högye. Att Högye missat ett möte om den politiska organisationen kallade Barkstam för en ”total katastrof”.

När Högye ombads kommentera den interna kritiken sa han så här:

– Bengt Barkstam är utesluten ur Sverigedemokraterna helt och hållet.

Högye ville inte svara på varför Barkstam uteslutits. I dag tar han tillbaka formuleringen.

– Jag hade fel och ber om ursäkt för det. Barkstam har blivit utestängd eftersom han inte betalt sin medlemsavgift. Det är en skillnad mellan uteslutning och utestängning, säger han.

Polisanmält DV och Högye

Efter att ha sökt Bengt Barkstam via telefon vid flertalet tillfällen fick Dagens Vimmerby till slut kontakt med honom via mejl under tisdagens eftermiddag. Barkstam menade att han inte alls blivit utesluten ur partiet och hotade med att polisanmäla både Dagens Vimmerby och Sandor Högye för citatet i artikeln. I ett mejl i dag meddelar Barkstam att han ”polisanmält artikeln”.

Barkstam har fått läsa en version av den här artikeln och lämnade följande kommentar via mejl:

”Det är också falska uppgifter från honom! Artikeln är polisanmäld idag, och jag vill inte att du kontaktar mig mer.”

I ett tidigare mejl skrev den tidigare SD-ordföranden så här: ”Jag kommer att lämna in en anmälan om grovt förtal både mot dig som ansvarig utgivare, och mot Sandor Högye, eftersom det som du skriver i artikeln inte är sant.”

Distriktets ordförande Mattias Bäckström Johansson säger så här:

– Jag kan inte kommentera enskilda medlemsärenden, men rent generellt är beslut om uteslutning en fråga för partistyrelsen medan distriktet kan utestänga personer som då får söka om sitt medlemskap. Bengt har begärt utträde ur Sverigedemokraterna och det är frivilligt att vara medlem i vårt parti.

Hyllade mordbrand

Under den senaste tiden har Bengt Barkstam, som alltså var ordförande i SD Vimmerby fram till förra året och partiets förstanamn på valsedeln i förra valet, skrivit flera minst sagt anmärkningsvärda saker på Facebook.

Bland annat uppmanade han till att bränna ned en mötesplats i Sigtuna:

”Såg UG häromdan angående ett Syrien i Sverige?! Fast i Sigtuna! Hur faan är det möjligt att araberna får styra en hel kommun?! med sossarnas hjälp?! Börja med att bränna ner deras jävla barack/möteslokal! Jag sponsrar det gärna! Heder åt er som brände ner den där jävla "moskén" Fortsätt kampen mot islamistterroristvänsterpa-traskerna!!!!”

I ett annat inlägg som Barkstam delat menar han att statsministern Stefan Löfven (S) ”stjäl från gamla, sjuka och fattiga, för att ge till bilbrännare, stenkastare, våldtäktsmän och mördare”.

I ett inlägg går Barkstam till ett angrepp mot invandrare som befinner sig bortom beskrivningen extremt. Där beskrivs invandrare bland annat som rånare, våldtäktsmän och mördare. Bland annat skriver Barkstam följande:

”Svenska traditioner vi får ej längre ha,
som vår förre statsminister sa:
Öppna era hjärtan jag er ber, för nu gott folk kommer det ännu fler!
Att gängvåldta en flicka är för dessa en världslig sak.”

”Vill inte kommentera”

Både Sandor Högye och Mattias Bäckström Johansson förnekar att Barkstams utestängning från partiet har något med skriverierna på Facebook att göra.

– Jag vet ingenting om det och vill inte kommentera det. Kommentarerna är inte från en SD-medlem, säger Sandor Högye.

Han var ändå ordförande i SD Vimmerby tills alldeles nyligen?

– Jag vill inte kommentera det han har skrivit.

Hur kommer en eventuell ny ansökan om ett medlemskap hanteras?

– Det vet jag inte. Jag sitter inte i styrelsen i varken Vimmerby eller länet så jag vet inte.

”Låter absolut inte lämpligt”

Distriktets ordförande Mattias Bäckström Johansson:

– Har han skrivit det så borde man själv inse att man inte ska vara medlem hos oss. Delar man inte våra grundläggande värderingar ska man inte vara medlem. Det du säger låter absolut inte lämpligt eller acceptabelt. Det gäller alla oavsett vilket parti man tillhör. Jag tycker att det visar att Bengt har landat i rätt beslut.

Har han någon möjlighet att återfå sitt medlemskap i partiet?

– Det går inte att ge något förhandsbesked. Vad som gäller finns i våra stadgar och det är partistyrelsen som prövar återinträden.

Fotnot: Dagens Vimmerby har beslutat sig för att inte publicera hela den "dikt" Bengt Barkstam publicerat på Facebook eftersom vi bedömer att den är djupt rasistisk. 

Dagens Vimmerby har sökt Anneli Jakobsson som tog över ordförandeklubban i SD Vimmerby efter Bengt Barkstam. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt