Annons:

Efter uppbrottet – så går Vimmerby kommun vidare på egen hand

Vimmerby kommun får gå vidare på eget håll med sitt hållbarhetsarbete. Här uttalar sig kommunalrådet Jacob Käll (C). Foto: Simon Henriksson

Efter uppbrottet – så går Vimmerby kommun vidare på egen hand

Hultsfreds kommun har valt att avbryta den gemensamma satsningen på hållbarhetsfrågor. Nu ska Vimmerby kommun gå vidare på egen hand.
– Vi håller på att resonera om hur satsningen ska se ut här, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

Annons:

Redan i somras kunde vår tidning berätta att Hultsfreds kommun hade för avsikt att avbryta samarbetet kring hållbarhetsfrågor med Vimmerby kommun.

I grannkommunen har man beslutat hur man ska satsa framåt och vill ha ensam tillgång till hållbarhetsstrategen. Från och med årsskiftet träder förändringen i kraft. 

Vimmerby kommun ser nu över hur man själva ska gå vidare efter uppbrottet.

– Vi håller på att resonera om hur satsningen på hållbarhetsfrågor ska se ut här, både pengamässigt och personalmässigt. Att vi ska göra någon satsning som ersätter det vi har haft gemensamt med Hultsfred är klart, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C). 

"Inte fler tjänster"

Med största sannolikhet kommer ansvaret för hållbarhetsfrågor att hamna under kommunstyrelsen framgent.

– Det är en viktig fråga och då tänker vi att vi gör så här. Då får vi bättre inflytande och koll på det hela, och kan styra frågorna bättre. Sedan är det självklart viktigt att prata hållbarhet över förvaltningsgränserna och vi har tillsatt en arbetsgrupp för Agenda 2030 och hållbarhet, där alla förvaltningar och bolag är representerade.

Blir det en egen hållbarhetsstrateg?

– Vi får se vad den personen ska ha för titel, men något liknande definitivt.

Kan det bli fler tjänster?

– Nej, det blir inte fler tjänster, utan det är en tjänst det handlar om.

Kommer det bli dyrare totalt sett?

– Det är svårt att säga nu. Vi kanske kommer jobba på ett lite annat sätt. Vi förlorar Arvid (Lindblad) som person och han har hållit i hållbarhet mycket kring ekologi. Vi ska jobba bredare i hela Agenda 2030 nu framöver.

Ingen synpunkt

Jacob Käll har ingen direkt synpunkt på att Hultsfreds kommun valde den här vägen. 

– Nej, det har jag inte. 

När tror du att ni kan vara i mål?

– I början av nästa år. Vi håller på ganska ordentligt med frågan nu och får se hur vi gör. Det dröjer nog ett tag till, men vi är verkligen på frågan.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt