Annons:

Det nya upplägget blev inte helt lyckat – så summeras valet

Det nya upplägget blev inte helt lyckat och kommer förändras, säger Leif Larsson, ordförande i valnämnden. Foto: Simon Henriksson

Det nya upplägget blev inte helt lyckat – så summeras valet

Valet i Vimmerby kommun genomfördes på ett bra sätt. Det anser valnämndens ordförande Leif Larsson (C).
– Vi hade inga incidenter av allvarlig art, säger han.
Men en förändring är redan bestämd. 

Annons:

De nya valsedelsställen med skärmar skulle säkra valhemligheten, men fick mycket kritik under själva valet. Nu visar det sig också att det nya upplägget med hur ställen för valsedlar utformats inte blev helt lyckat.

Det är nämligen den biten som det anmärks mest på i en genomgång av insamlade synpunkter från samtliga kommunens vallokaler vid höstens val.

Kritiken handlar bland annat om att det tog längre tid för väljaren att välja valsedlar än det sedan tog att stoppa sedlarna i valkuverten. Bestämmelsen om att maximalt en person fick rösta åt gången skapade också bekymmer i vallokalerna, med stora risker för köbildning.

– Det är tydligt i utvärderingen och är inte nöjda med hur ställen var utformade. Det ställde till det och det gjorde att man kunde uppleva att både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet hamnade i skymundan. Över huvud taget blev det inte bra kring den biten, säger Leif Larsson (C), ordförande i valnämnden.

Det står redan klart att det inte blir någon identisk fortsättning i nästa val.

– Nej, vi kommer söka runt hur andra kommuner har jobbat och vad det finns att hämta där. Eller så blir det helt nya ställ till valet 2026. De flesta synpunkterna rörde ställen och det var inte så att det var ett jätteproblem. Men när man tagit in valsedlarna inne i lokalen blir det ännu viktigare att få ordning på logistiken inne i vallokalen. Det fanns risk för köbildning och vi behöver trimma det, kommenterar Larsson. 

Förkryssade valsedlar

Under sluttampen av valrörelsen kunde vår tidning avslöja ett försök till valfusk med redan förkryssade valsedlar. 

– Det var valsedlar som var utlagda i förtidsröstningen och de togs bort väldigt snabbt. Vi såg allvarligt på det, men man upptäckte felet och det var inte större än så. säger Leif Larsson.

Valsedlarna var dessutom från valet 2018.

– Det hade Länsstyrelsen fått hantera, men det blev ingen skada skedd.

"Både högt och lågt"

Valsedlar för Sverigedemokraterna saknades dessutom under en kortare period i samband med förtidsröstningen. Kommunens valsamordnare, Jenny Andersson, bekräftade då för vår tidning att rutinerna brustit.

– Det som sannolikt hände var att man flyttade på valsedlar. Det fanns inte i det facket, men det fanns i det första valsedelsstället. Vi skärpte upp rutinerna direkt, kom tillrätta med det och röstmottagarna tittade över det oftare, säger Leif Larsson.

De insamlade synpunkterna handlar också om att fotografier på tidigare kommunalråd i Plenisalen riskerar att påverka väljarna, att belysningen behöver bli bättre samt att bemannngen behöver öka.

– Det finns många jättebra synpunkter. Det här är en bruttolista och det är både högt och lågt. Det är bra att man är observant från röstmottagarnas sida.

Tror du att det kan påverka med bilderna på de tidigare kommunalråden?

– Det är ingen stor fråga. Vi påpekade något liknande när vi var runt i vallokalerna något år före valet. Ofta är man i församlingshem och då får man fundera över religiösa symbol. Det gäller även tidigare kommunalråd i Plenisalen.

Revisionen granskar

Totalt sett är Leif Larsson väldigt nöjd med hur valet genomfördes.

– Vi har inte fått haft några allvarliga incidenter rapporterade från vallokalerna. Allt gick väldigt lugnt och fint. Det har inte förekommit något om valfusk heller, vilket är väldigt skönt. Nu har vi två år på oss till EU-valet. Då kan vi öva oss på att trimma organisationen inför 2026. Jag är väldigt trygg i att vi har väldigt välutbildad personal för det här och invånarna kan lita på att vi har ett bra system.

Revisionen arbetar just nu med en granskning av valet och kommer släppa den någon gång efter nyår.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt