Annons:

Nu städar Ola ur sitt rum – tiden som heltidspolitiker är över

Ola Gustafssons tid som heltidspolitiker är över. Foto: Simon Henriksson

Nu städar Ola ur sitt rum – tiden som heltidspolitiker är över

En centerpartist, en moderat och en kristdemokrat blev i princip alla heltidspolitiker efter valet 2018. För Ola Gustafsson är den tiden över och nu väntar en återgång till sin tidigare anställning.
– Min förhoppning var att fortsätta i fyra år till, säger kristdemokraten.

Annons:

Efter valet 2018 kom Vimmerbyalliansen till makten. Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna gick samman igen och har styrt Vimmerby de senaste fyra åren. 

Partiernas förstanamn fick så hög tjänstgöringsgrad att alla tre var heltidspolitiker. Det rörde sig om Ingela Nilsson Nachtweij, Marie Nicholson och Ola Gustafsson. En bit in i mandatperioden ersattes Ingela Nilsson Nachtweij av Jacob Käll efter en mycket stormig period i Centerpartiet medan Marie Nicholson och Ola Gustafsson blev det från start.

Marie Nicholson sitter numera i riksdagen och Jacob Käll har bytt sida och är kvar i en hög position tillsammans med den nya rödgröna majoriteten i Vimmerby kommun.

För Ola Gustafsson innebär det dock att tiden som heltidspolitiker är över. När vår tidning intervjuar honom håller han precis på att städa ur sitt rum på stadshuset.

– Jag ska försöka bli klar nu, så jag kan lämna tillbaka nycklarna, berättar han.

Återgår till tidigare tjänsten

Innan han blev heltidspolitiker var han controller på Hultsfreds kommun. En anställning han nu återgår till och som han varit tjänstledig från under de här åren.

– Vilka arbetsuppgifter det blir får utkristallisera sig efter hand, men jag kommer inte ha samma uppgifter. Jag har inte varit där sedan hösten 2019, så det blir lite speciellt att komma tillbaka till min arbetsplats.

Han kommer fortsatt delvis vara tjänstledig på grund av sina politiska uppdrag.

– Jag har fasta arvoderingar på 29 procent och en del uppdrag utöver det. Jag kommer ta det rätt försiktigt med tjänstledigheten och se vad som är rimligt. Det tar nog ett antal månader innan det sätter sig.

Inte bitter

Ola Gustafsson vill inte säga att det här är konsekvensen av en valförlust.

– Det tycker jag inte. Kristdemokraterna gjorde ett bra val och ökade i antal röster. Det hänger samman med att ett av de andra samarbetspartierna gick betydligt sämre än tidigare val. Därefter valde man att gå en annan väg i arbetet framåt. 

Är du bitter över det?

– Jag är inte bitter men lite ledsen. Jag tycker det är tråkigt. Vi hade ett gott samarbete och jag hade gärna sett att vi fortsatt med det under kommande mandatperiod, även om det varit i minoritet. Det tjänar inget till att vara bitter. Jag hade gärna fortsatt i fyra år till. Det var min förhoppning, så är det.

Hur blir det att vara fritidspolitker igen?

– Det blir annorlunda. Jag har inget kontor i stadshuset längre och kommer inte vara lika nära det som händer. Jag har uppskattat närheten till tjänstemän och övriga politiska ledningen. Min tid blir lite mer splittrad, men så är verkligheten för de flesta kommunpolitiker. 

Tror du att du kommer sakna det eller känna att det är skönt med lite mindre politik?

– Det jag kommer kunna känna är skönt är att det inte är mitt ansvar. Jag kan luta mig tillbaka och se hur den nya majoriteten löser det. Samtidigt har jag trivts med det här och kommer sakna det. Jag har mött många fina människor i mina uppdrag och det kommer jag sakna. 

Kan du tänka dig att bli heltidspolitiker igen om fyra år?

– Det kan jag tänka ibland, men det är fyra år dit. Det har också att göra med vem partiet kommer nominera då.

Fyra år i opposition

Nu väntar fyra år i opposition för Kristdemokraterna och Ola Gustafsson. Ett valtekniskt samarbete har inletts med Moderaterna. Oppositionsrådsposten har hamnat hos Niklas Gustafsson (M).

– Vi ska vara en konstruktiv opposition. Det finns ett ansvar som oppositionspolitiker, att finnas med och granska hur majoriteten utför sitt uppdrag. Vi kommer att vara på och titta på det, men vi kommer också medverka till bra lösningar för Vimmerby. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt