Annons:

Glädjebesked för kommunens föreningsliv – nu höjs bidraget

Kommunens föreningsliv får höjt bidrag. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Glädjebesked för kommunens föreningsliv – nu höjs bidraget

Den nya majoriteten säger att man vill satsa på föreningslivet i kommunen. Nu kommer grundstödet att höjas. För de minsta föreningarna handlar det om en fördubbling.
– Vi hoppas på att få flera nya föreningar, säger Lars Johansson (V).

Annons:

En av de stora frågorna som den rödgröna majoriteten lyfte inför sitt maktövertagande var att man skulle satsa på föreningslivet. 200 000 kronor har satsats på det som kallas "Vimmerbys föreningsliv tillsammans" och som ska disponeras av föreningarna tillsammans. 

– Vi satsar mycket på föreningarna, säger Helen Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Nu har politikerna även beslutat att höja grundstödet i kommunen. Mest påtagligt blir det för kommunens minsta föreningar. Där blir det nämligen en fördubbling av stödnivån från 1 500 kronor till 3 000 kronor. I nuläget berörs 25 föreningar av den höjningen.

För mellanstora föreningar höjs grundstödet från 4 000 kronor till 5 000 kronor. För de största föreningarna handlar det om en ökning från 9 000 kronor till 10 000 kronor.

Stödnivån baseras på medlemsantal och antalet aktiviteter per år.

– Alla föreningar berörs av det här, men störst betydelse kommer det få för de små föreningarna. Föreningslivet har drabbats av ökade kostnader rent generellt och vi har också märkt att man tappat mycket efter pandemin. En del föreningar har gett intrycket av att det inte är värt att söka för så lite pengar. Vi räknar med att det skulle kunna bli åtta till tio stycken föreningar där, där sex, sju stycken inte sökt i år. Vi har också fått indikationer på att vi kanske får två till tre nya föreningar, där de flesta nog skulle hamna på nivå ett i grundstöd. Vi vill att fler kommer in i det kommunala bidragssystemet, säger Lars Johansson (V).

Sker med befintlig budget

Föreningslivet spelar en väldigt stor roll för kommunen, menar majoriteten.

– Det gör det på många plan och inte minst socialt. Det finns forskning på hur stor skillnad det gör för barn och unga och därför vill vi satsa mycket på föreningarna, säger Helen Nilsson.

Finansieringen av det ökade grundstödet sker med befintlig budget.

– Det har funnits en liten buffert för ökade aktiviteter och det finns ett visst utrymme kvar, säger Lars Johansson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt