Annons:

TUNGA POLITIKER FLYTTAR FRÅN VIMMERBY

Marie Nicholson och hennes sambo Jan R Andersson lämnar Vimmerby för Kalmar. Foto: Simon Henriksson

TUNGA POLITIKER FLYTTAR FRÅN VIMMERBY

Två tunga moderater lämnar Vimmerby kommun. I sommar flyttar Marie Nicholson och Jan R Andersson till Kalmar.
– Tajmingen är bra, säger Marie Nicholson.

Annons:

Nu kan Dagens Vimmerby avslöja att Moderaterna tappar två tunga namn lokalt. Det rör sig om partiets starkaste kort i många år, Marie Nicholson, samt hennes sambo Jan R Andersson.

I sommar flyttar de båda vidare. 

– Det stämmer. Vi ska flytta till Kalmar i sommar, bekräftar Marie Nicholson.

Hur kommer det sig?

– Vi båda två har känt, nu när jag varit borta mycket, att vi har större behov av hjälp från familjen och goda vänner för att få vardagen att gå ihop. Tajmingen är bra också eftersom min äldsta son börjar mellanstadiet. Så det är ett bra tillfälle och en bra tidpunkt.

"Bör distansera sig lite"

Moderatparet har redan löst boende i Kalmar och ska inom kort sälja sin bostad i Vimmerby.

– Vi ska prata med mäklare nästa vecka, säger hon.

Marie Nicholson har varit aktiv i kommunpolitiken sedan 2014. Efter att hon blev riksdagsledamot i höstas har hon allt mer släppt kommunpolitiken. Samtidigt har Jan R Andersson, som tidigare var riksdagsledamot, tagit en större roll lokalt och är andre vice ordförande i kommunfullmäktige. 

– Jag har redan lämnat över stora delar av kommunpolitiken. Det är bra att man gör det tycker jag när man varit heltidspolitiker. Det handlar om respekt mot den som tar över och då bör man distansera sig lite. Jag har ändå varit ersättare och tycker att det är kul att hoppa in ibland, men kommunpolitiken har jag lämnat. Vimmerby ingår trots allt i min valkrets även fortsättningsvis.

Vad blir det starkaste minnet du bär med dig?

– Hur väl jag togs emot inom partiet. Jag lyftes in omedelbart och fick stort ansvar. Glennfalk (Micael) bär ansvaret för det och den tillit jag fick. Jag fick direkt gå in som vice ordförande i socialnämnden och det är en resa man inte kan förvänta sig. Jag kommer ihåg då att det kändes väldigt bra.

Under sin tid som kommunpolitiker i Vimmerby var Marie Nicholson med om många politiska kriser.

– När det stormar mycket blir många intresserade, för man läser om det hela tiden. Samtidigt blir det betydligt svårare att rekrytera goda krafter. Nu är det lugnare och lättare att få personer som bryr sig om sin kommun. Nu handlar politiken om sakpolitik och det är en jättebra utveckling.

"Starkt lag"

Både Marie Nicholson och Jan R Andersson har starka kopplingar till Kalmar sedan tidigare. 

– Framför allt utanför Vimmerby är det många som identifierar mig mycket med Vimmerby. Det är något jag har burit med stolthet och jag kommer sakna Vimmerby på många sätt, men jag tycker också att det är spännande att flytta. Jag kommer från Kalmar och har stora delar av familjen där, så det är inte ett så stort steg för mig. 

Hon trycker också på att hon är riksdagsledamot för hela länet. 

– Hittills, i och med att jag bor i Vimmerby, har jag förlagt många besök till andra kommuner. Nu kommer nog fler besök förläggas till Vimmerby, så ni kommer se lite mer av mig. 

Vad betyder det för partiet att tappa er två?

– Det är ett starkt lag som inte behöver oss. Man står på egna ben och det är många som hjälps åt. 

Kommer ni engagera er lokalt i Kalmar?

– Vi har ju inga platser när vi flyttar dit, så vi får vänta till nästa val. Jag kan inte svara på det nu, men på någon nivå tror jag absolut.

Vad kommer du sakna mest med Vimmerby?

– Det finns många ställen jag kommer vilja besöka i Vimmerby igen. Det finns en liten insjö utåt Väderum, som jag brukar säga är den vackraste platsen på jorden. Mina barn har lovat att ta med sig sina barn dit i framtiden. Minnet av sjön kommer säkert hänga kvar i framtiden.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt