Annons:

Kronståhl om budgeten:

Tomas Kronståhl (S) är mycket kritisk mot vårbudgeten. Foto: Arkivbild

Kronståhl om budgeten: "Kan bli riktigt illa"

På måndagen presenterades vårbudgeten av regeringen. Fyra miljarder satsas – jämfört med drygt 30 miljarder ifjol.
– Det här kan bli riktigt illa och det riskerar att innebära rejälja skattehöjningar på många håll, säger Tomas Kronståhl (S).

Annons:

Det är en budget som är allt annat än bra för Sverige, menar Tomas Kronståhl, S-riksdagsledamot från Kalmar län. 

– Det är tragiskt. Det ser hyfsat ut för 2023 eftersom många kommuner gick väldigt bra under 2022. Förhoppningsvis har en del kommuner en del medel fonderat. Men får man inte stöd för 2024 kommer det kunna bli riktigt illa. Då riskerar det att bli rejäla skattehöjningar på många håll, säger han.

Kronståhl saknar satsningar på välfärden. 

– Vi hade hellre sett satsningar på välfärden och betydligt mer stöd till kommuner och regioner. Det är skolor, sjukvård och äldreomsorg vi måste satsa på och värna om. Vi hade velat se ett högre barnbidrag med tanke på matpriserna. 

"Bra att vara försiktig"

Tomas Kronståhl (S) ser stora risker för att kommuner tvingas ta till nedskärningar.

– Det vore förödande, men risken är tydlig att man behöver spara ned kraftigt på skola, vård och äldreomsorg. Flera kommuner har börjat ge skolfrukost och vi hade hellre sett en sådan satsning tydligare. Vi ser ju att barn äter mer skolmat på måndagar och fredagar. Det finns en orsak till det och läget är tufft. 

Är det något som är bra med budgeten?

– Nej, höll jag på att säga. Det är bra att den är försiktig. Försvaret är satsningar vi måste göra, även om det svider att satsa pengar på vapen. Men nu är det som det är och vi hade också behövt göra det. 

Pekar på inflationen

Regeringen är försiktig i sin vårändringsbudget och finansminister Elisabeth Svantesson (M) beskriver det som en mer normal vårbudget än de senaste åren. 

– Även framåt finns stora osäkerheter, även om vi tror att den kommer att dämpas. Men det finns orsak att vara försiktig, säger hon och pekar på inflationen. 

Tomas Kronståhl har förståelse för det. 

– Jag förstår att man inte svävar iväg i stora reformer. Det gäller att hålla igen, men det man ska satsa på istället för skattesänkningar är kommuner och regioner. Det är där välfärden är. 

Hur hade budgeten sett ut med er vid makten?

– Då hade det blivit en tydlig satsning på kommuner och regioner. Vi hade också satsat mycket mer på utbildning, vilket vi gör i vår skuggbudget. Vi har inte så stor arbetslöshet ännu, men att satsa på utbildning är viktigt om man går in i en lågkonjunktur så vi står starka när det vänder. 

"Lovade guld och gröna skogar"

Tomas Kronståhl retar sig också ordentligt på det uteblivna elstödet.

– Det är fruktansvärt och det jag stör mig mest på. Ett stort antal små företag riskerar att gå i konkurs på grund av elstödet och det är riktigt. Vi behöver hjälpa till med både långsiktiga elavtal och stöd här och nu. Vi borde ha ordnat det redan före valet, men den nuvarande regeringen stod och lovade guld och gröna skogar i valrörelsen. Ändå är det inte på plats något elstöd. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt