Annons:

Berglund: ”Vi behöver inget nytt äldreboende”

Socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) ser inget behov av att hyra Eken. Foto: Jakob Karlsson

Berglund: ”Vi behöver inget nytt äldreboende”

Ägaren till Eken vill skapa ett nytt äldreboende. Socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) menar att något nytt äldreboende inte behövs.
– Vi ska bygga ut Vidala och med tanke på det ser jag inte något ytterligare behov, säger hon.

Annons:

Eken var under många år det största äldreboendet – eller som det heter egentligen: vård- och omsorgsboendet – i Vimmerby. Lokalerna var inte anpassade för svårt sjuka människor och ersattes till slut av de nybyggda anläggningarna Vimarhaga och Borghaga.

Kommunen sålde fastigheten till lokala företagaren Anders Hermansson för fem miljoner kronor – och för ett år sedan såldes fastigheten vidare till Stockholmsföretaget Agnig Xani AB för mer än den dubbla summan: 12 miljoner.

I dag berättade LN/VT att företaget vill skapa ett äldreboende i fastigheten.

– Jag har förstått att det finns brist på äldreboendeplatser i Vimmerby kommun. Vi har kontaktat Vimmerby kommun och väntar på en återkoppling från dem och en mötestid för att kunna gå vidare, berättar Robin Agnig.

I samma artikel sa kommunalrådet Tomas Peterson så här:

– Behovet finns ju onekligen då vi har kö till våra äldreboenden i dag. 

 "Inget ytterligare behov"

Socialnämndens ordförande Eva Berglund, högst ansvarig för äldreomsorgen, är inte särskilt intresserad av Eken.

– Jag har ingen aning om hur det här företaget har tänkt sig det hela, men vi har inga jätteköer i dag och jag tror att det är omöjligt att bygga bort den kö som finns. Vi har planer på att bygga ut Vidala i Södra Vi och med tanke på den utbyggnaden så ser jag inget ytterligare behov. Däremot vore det jättebra om företaget vill bygga ett trygghetsboende, men det är inget kommunen behöver vara delaktig i. Då är det en vanlig hyresfastighet.

"Huvudalternativet" 

Behovet av platser på vård- och omsorgsboende varierar.

– På längre sikt vet man aldrig hur det ser ut. Det kan finnas ett jättestort behov i morgon, men det kan också finnas lediga lägenheter. Vi vet inte hur morgondagen ser ut, men med tanke på våra planer för Vidala är en stor verksamhet i Eken tveksam.

Fastighetsavdelningen tittar på Vidalas planerade utbyggnation. Hur många platser som kan skapas där är oklart.

– Som jag ser det är Vidala huvudalternativet. Där finns det möjlighet att bygga till och vi har kök och allting runtomkring. Ju större du bygger desto lättare är det att drifta verksamheten.

"Tre personer i kö"

Senast Berglund tittade till kön till vård- och omsorgsboende var det tre personer som väntade på plats.

– Det är dagsfärsk vara. Sist jag frågade var det tre personer i kö. Men vi har särskilda avdelningar för dementa och för människor med fysiska problem och det kan exempelvis finnas lediga lägenheter på den fysiska avdelningen, men där flyttar vi inte in dementa.

Kön var större vid jul.

– Då hade vi runt 20 i kö, men vi har aldrig fått betalningsföreläggande för att vi inte klarat det inom utsatt tid. Under många månader har vi inte heller betalat en krona till landstinget för att vi inte har kunnat ta hem äldre från sjukhusen.

Är du förvånad över Tomas Petersons uttalande?

– Man kan ju tycka att det finns behov när vi vill bygga ut Vidala. Företaget kanske kommer med ett jättebra erbjudande, men det misstänker jag storligen att de inte gör.

"Krävs enorma ombyggnationer"

Berglund ser också ett stort renoveringsbehov om Eken ska bli vård- och omsorgsboende igen.

– Då har de att göra med fastigheten. Det krävs enorma ombyggnationer. Det var tänkt som ett gammalt ålderdomshem som man hade förr, då de äldre skulle vara friska och krya.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt