Annons:

Kommunalrådet om att skolstrukturen ska utredas:

Bister. Helen Nilsson (S) säger att läget är mycket sämre nu än för åtta år sedan. Foto: Simon Henriksson

Kommunalrådet om att skolstrukturen ska utredas: "Kan inte säga att det var ett dumt löfte då"

Direkt efter maktövertagandet var beskedet att alla skolor skulle bevaras och utvecklas. Nu ska skolstrukturen utredas som ett led i försöket att hitta besparande åtgärder.
– Det är fruktansvärt jobbigt att den frågan kommer tillbaka, säger Helen Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

Kommunens ekonomi är i fritt fall. Barn- och utbildningsnämnden behöver hitta besparinar för 13 miljoner och socialnämnden 19 miljoner kronor.

Det var beskedet i förra veckan. Inom kort väntas även beskedet komma att kommunstyrelsen ska försöka hitta 13 miljoner. Det kan Dagens Vimmerby berätta i dag.

– Hela kommunen behöver göra det här och vi behöver se över allting. Ingen kommer undan på det sättet, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S). 

Nyligen gick kommunledningen igenom en rad kortsiktiga åtgärder för att försöka rädda 2023 års budget.

– Man ska tänka igenom allt man handlar eller köper eller när man anställer. Kan vi nyttja på olika ställen? Det är jätteviktiga frågor vi måste titta på nu. De här stora och långsiktiga får vi planera inför 2024 och 2025. Det finns ingen återvändo nu, men det går inte att ta allt på ett bräde. Vi kommer troligtvis ligga 21 miljoner minus redan när vi lägger budgeten för nästa år. Vi måste leta och bena ned oss i precis allting och det krävs en strukturförändring och att vi tänker om.

"Var inte dumt då"

Barn- och utbildningsnämnden har redan beslutat att reducera förskole- och skolpengen med sammanlagt sex miljoner kronor. Dessutom riskerar Campus att avvecklas och hela förskole- och skolstrukturen ska utredas av tjänstemännen.

– Campus är jätteviktigt för oss och det här är ingen lätt fråga för politiken. Bara för att något inte är tvingande kan man inte plocka bort det. Campus är viktigt för kommunens utveckling och överlevnad, så det är inte lätt någonstans.

Men det som kanske väckte störst uppmärksamhet var förstås att skolstrukturen ska utredas. Så sent som när S, C och V presenterade sitt samarbete i höstas deklarerade man att det första beslutet man tagit gemensamt var att alla skolor skulle bevaras och utvecklas.

Trots det ska skolstrukturen nu utredas.

– Det är fruktansvärt jobbigt att den frågan kommer tillbaka, men det är det man fokuserar på från tjänstemannahåll och ser att man kan spara på. Om det kommer fram något i en utredning innebär det inte att vi säger ja till det vill jag dock vara tydlig med. Vi måste titta på allt nu.

Hur dumt var det att gå ut som ni gjorde?

– Jag skulle inte säga att det var dumt då, men i dag med lite eftertanke hade vi inte varit så tydliga om vi vetat vad som skulle komma. Men det här bottnar i att vi har runt 28 miljoner mindre i statliga pengar. Vilken kommun klarar det?

Men det här vore ett väldigt tydligt brutet löfte?

– Jag kan tänka mig att man ser det så och diskussionen lär komma upp och den får vi ta då. Vi vill ju inte det här, utan det är om inget annat hittas.

Borde ni varit mer försiktiga med att utfästa sådana löften?

– Nej, jag tycker inte det. Det var vår vilja och intention, men får man en regering som inte ger oss de förutsättningar som SKR räknat fram att vi behöver för att bibehålla nuvarande nivå – tja, då måste man börja leta. Nu är det upp till nämnder och förvaltningar att leta för att rätta till det man ligger över ram.

"Mycket sämre"

Hur stor sannolikt det är att en skola läggs ned kan inte Helen Nilsson svara på nu.

– Utredningen kommer till för ekonomins skull, men det vi har sagt är att vi inte ska titta på kostnaden utan på kvaliteten, men klarar man inte kvaliteten måste man tänka nytt. Det låter dumt att säga, för nu ska vi titta på det för kostnadens skull. 

Förväntar du dig samma livliga debatt och kritik det kommande året som 2015 och 2016?

– Jag tror ändå någonstans att man förstår att det är tuffare ekonomiska förutsättningar nu. Totalt handlar det om 45 miljoner minus för kommunstyrelsen, barn- och utbildning och socialen. Om det inte finns pengar att ta av, vad ska man göra då? Så är det i min portmonnä och så är det i någon annans portmonnä också.

Hur illa är läget nu jämfört med då?

– Mycket sämre. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt