Annons:

Fortsatt krisläge i kommunens ekonomi – så illa ser det ut

Helen Nilsson (S) säger att 2024 blir det värsta året. Bilden är ett montage. Foto: Arkiv/Mostphotos

Fortsatt krisläge i kommunens ekonomi – så illa ser det ut

Kommunen har budgeterat med ett nollresultat. Det är man inte nära. Den senaste prognosen visar nästan 35 miljoner i underskott.
– 2024 blir värsta året, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Annons:

Hela våren har det rapporterats om kommunens svåra ekonomiska läge. Den som hoppats på en ljusning eller trendbrott har inget att jubla över.

Det aktuella ekonomiska läget visar att kommunen är på väg mot minus 34,9 miljoner kronor. Den rödgröna majoriteten har budgeterat med ett nollresultat och dessutom lagt 14 miljoner kronor som ett odefinierat sparbeting på finansen. 

Av nämnderna är det kommunstyrelsen (-16,2 miljoner) och barn- och utbildningsnämnden (-12,7 miljoner) som sticker ut. Socialnämnden ser ut att gå mot ett nollresultat.

– Vi har samtidigt starkare skatteintäkter som räddar upp en del, men vi klarar inte alla de här 14 miljonerna, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S). 

Vad tänker du om läget?

– Det är mycket, det är det ju. Men det är många kostnader vi inte kan göra något åt. Det är högre omkostnader för livsmedel, skolskjutsar, fjärrvärme och så vidare. Man får spara på annat, men det finns inte jättemånga fler småposter att ta. Det är en helhetskostnad på sista raden.

Finns pengar i RUR:en

Nämnderna har fått i uppdrag att fortsatt redovisa handlingsplaner för att nå en budget i balans. Ett flertal besparingar har genomförts, men ger effekt först i höst. Det handlar bland annat om alla neddragningar i förskolan och skolan.

– Vi jobbar med budget 2025 nu och vi har en minskande befolkning. Det går inte ihop med en ökande budget. Det är något som måste hanteras framåt och där vi långsiktigt måste göra olika åtgärder. Det kommer fler åtgärder, säger Lars Johansson (V).

I resultatutjämningsreserven finns drygt 40 miljoner kronor kvar. Det kan mycket väl bli så att man tvingas använda en del av de pengarna för det här året. 

– Det här är en prognos och det är klart att vi jobbar stenhårt för att nå en bättre nivå, säger Lars Johansson.

– Vi var inne på det redan förra året att vi då inte kunde tömma alla konton. Vi behövde ha sparade medel för framtiden och 2024 kan bli värsta året, säger Helen Nilsson.

"Allt går ihop"

Kommunens kostnader mot jämförbara kommuner – nettokostnadsavvikelsen – har fortsatt öka och nu ligger kommunen 85 miljoner kronor över den.

– Det är ett rött band alltihop och allt går ihop. Vi måste göra något åt det och jobbar med budgeten för 2025 nu. Vi vänder och vrider för att få det att ihop och få det i balans. Det tar ett par år, men vi ska dit. Det här blir ett mellanår, men vi ska ned till nettokostnaden, säger Helen Nilsson. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt