Annons:

Oppositionsrådet om investeringsbudgeten:

Oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) är kritisk mot majoriteten. Foto: Simon Henriksson

Oppositionsrådet om investeringsbudgeten: "Kan inte investera utan pengar"

Den preliminära investeringsbudgeten för 2024 är på drygt 190 miljoner. Det är helt orealistiskt menar oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M).
– Man kan inte investera utan pengar, säger han.

Annons:

Under tisdagens sammanträde med kommunstyrelsen valde man att skjuta fram budgetbeslutet. Därmed blir det inget rambudgetbeslut i fullmäktige nu i juni. 

Det behövs mer tid, menar majoriteten.

– Vi opponerade oss inte emot det, men vi anser att det hade varit bra med klara besked inför hösten. Samtidigt är det bättre att hellre skjuta på det och ta bra beslut, men vi har inte sett några förslag från majoriteten ännu. Så det fanns inte mycket att ta beslut om. Det som ska genomföras är sådant vi alltid ska jobba efter. Det är inget revolutionerande, säger Niklas Gustafsson (M), oppositionsråd i kommunen. 

Han, och övriga delar av oppositionen, väntar på större och strukturella förändringar, säger han. 

– Vi avvaktar deras förslag nu. Jag anser att om man vill ha makten behöver man ha en plan. Det är det som saknas och det tar alldeles för lång tid. Det majoriteten kommer med nu får inget genomslag under det här året och därför tycker jag inte att man tagit beslut i tid. Det hade varit bra att ha ramarna klara nu.

Många andra kommuner gör likadant just i år?

– Själva budgetbeslutet förstår jag att man inväntar höstbudgeten och så, men ramarna kunde man ändå ha spikat. Det hade varit att föredra, men vi opponerade oss inte emot det här. Vi avvaktar och får se vad man kommer fram till. Nästa vecka ska det tas utredningsförslag och vi inväntar det.

Kritisk mot majoriteten

Niklas Gustafsson (M) är väldigt kritisk mot majoriteten vad gäller investeringsbudgeten, säger han. 

– Med ett överskottsmål på två procent har man råd att investera 95 miljoner. Med den budget som kommer bli kan man inte räkna med 95 miljoner. Är det underskott på 20 miljoner har man bara råd att investera 25 miljoner. Då kan man inte investera 95 miljoner. Därför går det inte att ta höjd för 190 miljoner i budgeten när förutsättningarna säger 25. 

Men det finns stora investeringsbehov?

– Man kan inte investera utan pengar. Man har helt enkelt inte råd och vi kan bara göra det som är absolut nödvändigt.

Hur ställer ni er till vård- och omsorgsboendet i Nybble?

– Vi ser att det finns ett behov, men då måste man lägga en budget som möjliggör det och göra ett större resultat. Annars måste vi hitta besparingar som motsvarar så stora investeringar. 

Kommer det gå att bygga ett vård- och omsorgsboende i närtid?

– Med de budgetförutsättningar som är har vi inte råd. Vi har inte heller råd med driften. Vi måste hitta 16 miljoner för att klara driften också. Det är tufft läge och man måste göra prioriteringar. Tidigare år har ekonomin räddats av finansen, men det gör vi inte nu. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt