Annons:

MILJONER SATSAS PÅ NYA OMKLÄDNINGSRUM FÖR ELEVERNA

Nu ska det bli nya omklädningsrum vid gymnasiets idrottshall. Fastighetschefen Torbjörn Bergström säger att arbetet påbörjas i oktober. Foto: Simon Henriksson/Mostphotos

MILJONER SATSAS PÅ NYA OMKLÄDNINGSRUM FÖR ELEVERNA

Fukt hittades även i omklädningsrummen vid gymnasiets idrottshall. I stället för att renovera dessa ska man nu riva de befintliga och bygga fyra nya omklädningsrum.
– Verksamheten ska bedrivas i idrottshallen hela läsåret ändå, säger fastighetschefen Torbjörn Bergström.

Annons:

Gymnasiets idrottshall har varit sliten och för ett antal år sedan uppdagades fuktskador och pågående fuktproblematik. Därför togs beslut om både invändig och utvändig renovering. 

Våren 2022 pågick åtgärderna och för gymnasieeleverna blev det inga idrottslektioner inomhus under hela terminen. Ribbstolar och väggar demonterades och ytterväggen plockades ned.

– Det har nämligen suttit tryckimpregnerade träreglar som har orsakat vissa fukt- och vattenskador som måste åtgärdas nu. Vi passar också på att göra nya utrymningsvägar och kolla upp det ventilerande idrottsgolvet, berättade fastighetschefen Torbjörn Bergström vid den tidpunkten.

Nuvarande rivs

Nu är det snart dags för nästa etapp. Redan i höstas äskade barn- och utbildningsnämnden pengar till en ombyggnation av omklädningsrummen vid gymnasiets idrottshall.

Nu har man kommit så långt att det är dags att riva de nuvarande omklädningsrummen. 

– Det har hittats fukt i omklädningsrummen också. När man gjorde en del åtgärder i själva hallen med golv och så vidare, så fanns det även stora behov vad gällde omklädningsrummen. De var så pass dåliga att det inte var någon idé att renovera dem, säger Peter Karlsson (C) och Ola Gustafsson (KD) samstämmigt.

Idrottshallen ska vara öppen hela tiden och paviljonglösningar ska till för ombyte. 

– Men det kommer bli en del uteundervisning under höst och vår. 

Blir fyra omklädningsrum

I nuläget finns endast två omklädningsrum. Efter ombyggnationen ska det bli totalt fyra omklädningsrum. 

– Vi gör en tillbyggnad och det beror på att det inte är optimalt när det sker ett skifte. De som ska ha idrott kommer in i omklädningsrummen innan den tidigare klassen är klara, så man möts i omklädningsrummet. Så ska det inte bli nu framöver. Det kommer även bli bås i de nya omklädningsrummen, säger Peter Karlsson (C). 

Fastighetschefen Torbjörn Bergström säger att arbetet påbörjas i oktober. 

– Vi har fått rivningslov på den delen och ska bygga upp provisoriska lösningar, för att verksamheten ska kunna bedrivas i idrottshallen hela läsåret. Tidsplanen sträcker sig över hela det här läsåret och under några veckor, vid specifika arbeten, kan det bli utegympa eller teori, men annars är planen att man ska kunna bedriva verksamhet hela läsåret, säger han. 

Tar hela läsåret

Bergström säger att en bedömning visade att det var bättre att riva de gamla omklädningsrummen och bygga nytt i stället för att renovera de befintliga.

– Det är ungefär samma peng det handlar om och då får vi också möjlighet till en bättre verksamhetsanpassning genom att få fyra omklädningsrum och duschbås. Man kommer kunna duscha avskilt och det blir uppdaterat till 2024 års standard. 

Hur lång tid kommer arbetet pågå?

– Vi räknar med att det tar hela läsåret, så till nästa sommar i alla fall.

Vad kommer kostnaden landa på?

– Vi bryter isär det och tittar på budgeten nu, men det är tolv till 15 miljoner vi har pratat om. Det är kalkylen just nu.  

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt