Annons:

Nej, det blir ingen höjning av friskvårdsbidraget:

Majoriteten säger nej till ett höjt friskvårdsbidrag. Foto: MostPhotos

Nej, det blir ingen höjning av friskvårdsbidraget: "Tycker vi alla"

En kommuninvånare har försökt få friskvårdsbidraget höjt i kommunen. Men det säger majoriteten i kommunstyrelsen nej till.
– Det kan nog bli diskussion om det, säger Jacob Käll (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

Två gånger har kommuninvånaren Linn Carlsson lämnat in medborgarförslag om att höja friskvårdsbidraget. Första gången föreslog hon en dubblering från 1 000 kronor till 2 000 kronor. Då fick hon inget gehör politiskt.

I vintras försökte hon en andra gång och föreslog då en höjning till 3 000 kronor. Det är samma nivå som Hultsfreds kommun har.

– Vimmerby låg klart lägst och i Hultsfred kan man gå och träna en gång i veckan. Det kan man inte göra här direkt. Jag tycker att det behöver höjas och om de kommunanställda kan göra det så skulle det bidra till ökad hälsa och andra positiva effekter. Då blir man mer aktiv och klarar av jobbet bättre, har Linn Carlsson berättat tidigare.

Men hon får inte med sig majoriteten på noterna. 

– Att friskvårdsbidraget borde höjas tycker vi alla. Men vi säger avslag på grund av det arbete som håller på att göras. Vi gör en rad effektiviseringar och allt kan inte göras samtidigt. Under 2023 och 2024 har vi inte möjlighet att göra det här men tankarna kommer finnas med framåt, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S). 

"Kan säkert bli en diskussion"

Kommunstyrelsen var inte enig. Oppositionen tyckte att förslaget skulle bifallas.

– Det kan säkert bli en diskussion om det och vi skulle också vilja höja det, men med besparingar och effektiviseringar kan vi inte göra sådant, säger Jacob Käll (C).

Enligt duon finns också ett dilemma med en höjning.

– Friskvårdsbidrag handlar om att få så många som möjligt att använda det och stimulera till det. Även om man höjer det så skulle sannolikt samma människor nyttja det och därmed få höjt friskvårdsbidrag. Det leder inte fler som använder det, säger Helen Nilsson.

Siffror från HR-avdelningen visar att 40 procent av medarbetarna tog ut sitt bidrag under 2022. Det gav en summa på knappt 700 000 kronor. Skulle bidraget ökas till 3 000 kronor skulle det innebära knappt 2,1 miljoner om uttaget fortsatt var 40 procent. 

Skulle 100 procent ha tagit ut bidraget på 3 000 kronor skulle det innebära knappt 5,7 miljoner kronor. Ett hundraprocentigt uttag på nuvarande nivå skulle innebära närmare 1,9 miljoner kronor.

– Man vet aldrig innan hur det skulle bli, men vi ser inte att vi har möjlighet till det här just nu.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt