Annons:

Friskvårdsbidraget i kommunen höjs inte – regeringen fick skulden

Lars Johansson (V) var en av många som debatterade friskvårdsbidraget i fullmäktige. Foto: Arkivbild

Friskvårdsbidraget i kommunen höjs inte – regeringen fick skulden

Det blir ingen höjning av friskvårdsbidraget från 1 000 till 3 000 kronor för kommunens anställda. Majoriteten lade skulden på regeringen i samband med fullmäktigedebatten.
– Ni har haft fyra år på er att göra de här satsningarna, sa Lars Johansson (V) i riktning till Moderaterna och Kristdemokraterna.

Annons:

Det var i vintras som kommuninvånaren Linn Carlsson för andra gången lämnade in ett medborgarförslag om att höja friskvårdsbidraget. Hon föreslog en höjning till 3 000 kronor, vilket är samma nivå som Hultsfreds kommun har.

Redan i kommunstyrelsen föreslog majoriteten avslag för medborgarförslaget. När frågan kom upp till beslut i fullmäktige blev det en ordentlig debatt. 

Både Jimmy Rödin (SD) och Niklas Gustafsson (M) påpekade kommunens höga sjuktal som ett skäl till att höja friskvårdsbidraget och båda yrkade bifall till förslaget. Det gjorde även Kristdemokraterna. 

– Äntligen har vi fått till arbetsskor. Inför nästa år har vi också satt av en miljon kronor för att jobba med frisktalen och arbetsmiljön. Vi ser inte att vi kan höja friskvårdsbidraget då, även om vi skulle vilja. Friskvårdsförslaget får inte plats nu inför 2024, förklarade kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S).

Tyckte han raljerade

Majoritetens Lars Johansson (V) pekade på att en höjning av friskvårdsbidraget – med nuvarande nyttjandegrad som ligger på cirka 40 procent – skulle innebära en ökad kostnad för kommunen på 1,4 miljoner kronor.

– Ingen av de här satsningarna har M eller KD lyft upp tidigare, fast man har haft fyra år på sig. Jag ser fram emot ert budgetförslag och om ni kan lägga ett nollresultat, en budget i balans, och samtidigt satsar på friskvård. Först då kan ni knäppa oss på näsan, sa vänsterpartisten från talarstolen.

Ola Gustafsson (KD) tyckte att Lars Johansson (V) raljerade. Niklas Gustafsson (M) undrade också om Lars Johansson skulle rösta nej till höjt friskvårdsbidrag om ett par år.

– Arbetsskor kommer en del till del och vi har valt den här frågan. Vi har stått för den här politiken tidigare också och hade med det 2023 som du kanske minns, sa Ola Gustafsson.

"Medvetet misstolkar"

Lars Johansson ansåg att även friskvårdsbidraget kommer en del av personalen till del, då det är 40 procent som tar ut det. 

– Vi vill att den andelen ska öka, men nu har vi valt ut arbetsskor, sa han.

Ola Gustafsson (KD) menade att Lars Johansson (V) sagt att det skulle komma all personal till del. 

– Det var nytt att även lärare och andra ska få arbetsskor. Det tror jag inte alla står bakom. 

Lars Johansson blev märkbart irriterad. 

– Ola Gustafssons favoritsyssla är att medvetet misstolka. Det jag sa var att hela den utvalda gruppen får arbetsskor.

Jimmy Rödin (SD) gick upp och sa att en minskning av sjuktalens kostnader i kommunen säkerligen kan finansiera ett höjt friskvårdsbidrag. Helen Nilsson (S) valde därefter att ge sig på regeringen.

– Inför 2023 gick det att lova guld och gröna skogar, men inför 2024 är det annorlunda. Allt har blivit dyrare och det svåraste är att majoriteten på nationell nivå inte prioriterar välfärden. Enligt SKR har vi fått alldeles för lite pengar. Vi får titta på det här inför 2025, för regeringen kommer nog på så småningom att regioner och kommuner behöver mer pengar.

Debatt om nationell nivå

Niklas Gustafsson (M) tryckte då på att de partier som nu sitter i majoritet lovade hur mycket som helst i valrörelsen och att regeringen visst har skjutit till medel till kommunerna.

– När SKR gjort beräkningar visar dessa att vi borde fått mycket mer pengar. Det får den här sidan ta ansvar för, sa Helen Nilsson (S) och pekade på M, KD och SD.

Ola Gustafsson (KD) tyckte att Helen Nilsson (S) försökte dribbla bort frågan.

– 40 procent av regeringens reformutrymme går till kommuner och regioner. Det är mer än någonsin, men nu pratar vi om friskvårdsbidraget. Ni prioriterar arbetsskor till en del av kommunens anställda och inte ett förslag som går till alla kommunens anställda. 

Helen Nilsson svarade att om 40 procent nyttjar friskvårdsbidraget kommer det inte heller alla till del. Samtidigt vidhöll hon sin kritik mot regeringen.

– Det är en felprioritering på nationell nivå, sa hon.

Någon form av debatt på nationell fortatte sedan och Eva Berglund (S) kritiserade regeringen för att ha prioriterat sänkt snusskatt och för att ha tagit bort skatten på plastpåsar. Beslutet blev sedan att inte höja friskvårdsbidraget, vilket den samlade oppositionen valde att reservera sig mot. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt