Annons:

”Får kriget en lösning har vi ett hus för mycket”

Magnus Danlid anser att Vimarhem har ett för stort bestånd i Storebro. Foto: Simon Henriksson

”Får kriget en lösning har vi ett hus för mycket”

Så länge kriget i Ukraina pågår kommer Vimarhem behålla samtliga byggnader i Storebro. Men minskar behovet av bostäder för skyddsbehövande tror Vimarhems ordförande Magnus Danlid (C) på en rivning.
– Så tydlig måste jag vara, säger han.

Annons:

Vimarhems outhyrda lägenheter är återigen uppe på höga nivåer. Senaste tiden handlar det om cirka 60 lediga lägenheter och det skapar förstås oönskade hål i det kommunala bolagets ekonomi. Hyresförlusterna ligger på 3,4 miljoner till och med september. Budget för helåret ligger på 4,5 miljoner. Förra året landade budgetposten för outhyrda objekt på 4,2 miljoner. 

– 2019 hade vi 0 ledigt någon månad, men det har legat runt 10-15 senaste åren. När jag kom in i Vimarhem 2013 låg vi på 60 och nu är vi uppe där igen och det är inte positivt. Den tid vi hade allt uthyrt var det många nyanlända som kom till Sverige, konstaterar Danlid. 

Snittet på outhyrda lägenheter ligger på 62 per månad i år. Det är en klar ökning från 51 ifjol och 37 år 2021. Överlägset flest lediga finns i Storebro med ett snitt på 38 lediga lägenheter. Många av de lediga lägenheterna är ettor.

– Det är inte så stor efterfrågan på det. Vi för ständigt resonemang om att slå ihop ettor, men då ska det passa och det är lite pyssel. På sätt skulle vi hyra ut ytan även om vi får färre lägenheter. Ett antal ettor är bra till människor som arbetspendlar, men vi har för många.

"Inte aktuellt just nu"

Frågan om rivning har varit uppe vid flera tillfällen. Vimarhem har flest lediga lägenheter i Storebro och under flyktingkrisen hyrde Migrationsverket en hel fastighet. Flyktingar från Ukraina som kommer till Vimmerby placeras i lägenheterna i Storebro.

– Att riva är inte aktuellt just nu med tanke på Ukrainasituationen. Skulle det få en lösning och vi inte behöver ha uthyrt till flyktingar har vi ett hus för mycket, så tydlig måste jag vara. Vi har inget beslut om det, men vi har lediga lägenheter i Storebro på andra håll ändå.

Hyresnivån klar före årsskiftet

I början av nästa år utökas Vimarhems bestånd med splitternya Uven mitt i Vimmerby. Danlid beskriver intresset som stort, men förhandlingen med Hyresgästföreningen är inte klar. Besked om hyresnivån väntas komma före årsskiftet.

– Det är slutbesiktning i mars och inflyttning strax därefter. Många är intresserade av lägenheterna, men man måste veta hyran också.

Vilken nivå kan det handla om?

– Det kan jag inte säga. Vi kommer snart till det. Vi kommer inte kunna ta full kostnadstäckning, men det måste bli hyror som någorlunda täcker kostnader men också så att folk vill bo där. Överlag ångra vi inte den satsningen och det känns bra.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt