Annons:

Nilsson om S-lotterna:

Helen Nilsson (S) anser att det är en tragedi om någon hamnar hos Kronofogden.

Nilsson om S-lotterna: "Tragedi om någon hamnar hos Kronofogden"

17 personer i Vimmerby kommun har hamnat hos Kronofogden till följd av Socialdemokraternas Kombispel. Olyckligt, menar kommunalrådet Helen Nilsson (S).
– Det låter tufft och tråkigt, säger hon.

Annons:

Dagens Nyheters avslöjande om att Socialdemokraternas eget spelbolag sålt lotter till redan skuldsatta personer har fått stort genomslag. Sedan 2014 har 8 000 personer drivits till Kronofogden för att de inte har haft möjlighet att betala sina lotter från Socialdemokraternas Kombispel.

I Vimmerby har 17 personer blivit drabbade.

– Jag har inte satt mig in i detta, måste jag säga. Men skickar man lotter till folk med betalningsanmärkningar eller betalningspåminnelser och det sedan hamnar hos Kronogden är det förstås inte så bra. Hur det här har kontrollerats vet jag inte, men det är väldigt tveksamt om man ska göra så. Samtidigt måste man betala saker som man beställer. Det låter tufft och tråkigt, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Helen Nilsson.

Ända sedan 1950-talet har Socialdemokraterna bedrivit lotteriverksamhet. 1956 bildades Folkrörelsernas Lotteribyrå som 2003 bytte namn till A-lotterierna. Det är A-lotterierna som äger Kombispel. Under de senaste tio åren har Socialdemokraterna fått över en halv miljard i vinst från sitt spelbolag, enligt DN:s granskning.

– Det har varit ett sätt för partiet att få in pengar, som Bingolotto fungerar för andra föreningen. Egentligen är det inget konstigt. Man måste också göra ett val om man vill ha lotterna eller inte och man måste kunna betala för dem. Jag känner att det här behöver ses över. 

"Vill ha en förklaring"

Centerpartiets riksdagsman, Anders Åkesson, anser att Socialdemokraterna bör lämna en personlig ursäkt till de 308 personer som drabbats i Kalmar län.

– Jag kan inte uttala mig om det, för jag vet inte hur mycket pengar det rör sig om eller om det bara är de här lotterna som är anledningen. Jag vet för lite om hur det går till med de här lotterna och jag behöver egentligen titta över det här mer för att kunna ge ett bra svar.

Vet du hur stor del av de här pengarna som hamnat hos er?

– Jag har ingen aning. Lokalt distribuerar vi ju inte de här lotterna. 

Ska Socialdemokraterna syssla med sådant här?

– Jag vill också gärna ha en förklaring. Jag tycker att det här måste diskuteras mer, det är aldrig bra om någon hamnar hos Kronofogden. Det handlar om tragedier. 

Stora summor

Allianspolitiker har uttryckt att de personer som drabbats bör ersättas. Helen Nilsson (S) kan inte säga något om det. 

– Man måste sätta sig in i varje persons problematik. Det här är något de har beställt och oavsett tycker jag att det är väldigt olyckligt. Man måste avsluta det om det inte går att hantera och ta en diskussion om varför det har blivit så här. 

Enkla svaret är väl att det har genererat stora summor till partiet?

– Så är det säkert. Alla försöker att hitta pengar för att finansiera sina verksamheter och det här är ett sätt som Socialdemokraterna har haft. Men man behöver titta på det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt