Annons:

Planarbetet tar för lång tid – avbryts

Kommunen anser inte att tiden och kostnaden för att ta fram en ny detaljplan är motiverad. Foto: Arkivbild

Planarbetet tar för lång tid – avbryts

I samband med en eventuell försäljning av omfattande tomtmark längs med Lundgatan upptäckte kommunen att flera villaägare hade tagit kommunal mark i anspråk.

Annons:

Detta var 2020 och i samma veva inleddes en process om att villaägarna skulle köpa loss den mark som tagits i anspråk. För detta krävdes ett planarbete som aldrig inleddes. Parterna har inte kunnat komma överens.

”Miljö- och byggnadsförvaltningen har sedan tillsammans med gatukontoret fört en dialog med berörda fastighetsägare om vilka kostnader en detaljplaneändring samt utökning av villatomterna skulle innebära. Trots flera möten och dialoger har något beslut från fastighetsägarna angående markförvärvet ännu inte tagits. Parterna har inte heller kommit överens om och upprättat ett plankostnadsavtal för planarbetet, vilket innebär att något detaljplanearbete ännu inte påbörjats”, skriver miljö- och byggnadsnämnden i sitt beslut.

Beslutet ska vara vägledande

I oktober tog kommunstyrelen beslut om att behålla marken för att det är för dyrt och tar för mycket tid sett till nyttan för kommunen. Som en följd av det avbryts också arbetet med ny detaljplan. Beslutet ska ses som en vägvisare framöver, enligt nämnden:

"I kombination med kommunstyrelsens beslut kan beslut att avbryta planuppdraget ses som en riktlinje för hur denna typ av ärenden ska hanteras framåt. Detta medför en ökad tydlighet mot markägare i tidiga skeden, en mer effektiv hantering av kommunala resurser samt en mer likvärdig hantering av invånares förfrågningar."

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt