Annons:

Kommunalrådet om Linköpings avhopp:

Helen Nilsson (S) är besviken på Linköpings kommun som hoppar av Infrastrukturkansliet.

Kommunalrådet om Linköpings avhopp: "Besviken på dem"

Linköpings kommun lämnar Infrastrukturkansliet från och med årsskiftet. Något som ogillas av både kommunalrådet Helen Nilsson (S) och oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C).
– Det är allt annat än muntert, säger kommunstyrelsens vice ordförande Helen Nilsson.

Annons:

På tisdagens kommunstyrelsesammanträde i Linköping tog Linköpings kommun beslut om att hoppa av samarbetet kring Stångådalsbanan. Från och med årsskiftet kommer de inte längre vara en del av Infrastrukturkansliet. 

– Det tycker jag inte om. Östergötland i stort och Linköping i synnerhet är inte med oss på den här resan. Så har det varit hela tiden och jag vet inte vad det beror på, men de ser inte nödvändigheten söderut. De blickar bara uppåt och snett nedåt, så att de ska få till stånd det. Nu känns deras fokus helt på Norrköping och uppåt. Det här känns allt annat än muntert, säger Helen Nilsson (S), kommunalråd i Vimmerby kommun.

Inte heller oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) är särskilt glad över beslutet. 

– Mycket olyckligt att Linköpings kommun drar sig ur Infrastrukturkansliet. Vi behöver en samsyn över länsgränsen kring Stångådalsbanan, skriver hon i en kommentar till DV. 

"Tycker inte om det"

Arbetet med Stångådalsbanans framtid kommer att fortsätta, säger Helen Nilsson.

– Jag tror inte att de har tänkt bort oss, men de lägger inte fokus på oss. Diskussionen kommer inte sluta uppåt Östergötland, vi kommer gå mot Trafikverket i alla fall. Dialogen om järnvägen tar inte slut.

Kan det här vara ett steg på vägen mot en nedläggning?

– Vi har inte haft flyt mot Trafikverket och det skulle kunna vara så. Jag tycker inte om det här, men från Kalmar läns sida vill vi inte se det så. I våra trafikdialoger inom länet och med Regionförbundet är det en prioriterad bana. Vi fortsätter och diskuterar om vi inom länet ska föra en egen dialog. Det är inte slutagerat, men jag är besviken på Östergötland och Linköping. 

Kan det här innebära slutet för Infrastrukturkansliet?

– Nej, det tror jag inte. De är övergången, men jag tror att de utmed banan fortsätter diskussionen i alla fall. Men, visst, det är en tung part och det är till Linköping vi strävar. 

Inte informerats

För Nilsson Nachtweij kom beskedet överraskande. 

– Vi har inte informerats i förväg, skriver hon. 

Hur tror du att det här kommer påverka Infrastrukturkansliet och arbetet med Stångådalsbanan?

– Vet ej, men vi kommer att ta kontakter för att ha en dialog där vi beskriver vikten av fortsatt samverkan.

"Trycka på hårdare"

Helen Nilsson anser att de politiska partierna måste trycka på ännu hårdare mot Linköping. 

– Jag vet inte fortsättningen, men vi får prata om det och trycka på ännu hårdare. Vårt engagemang i Kalmar län slutar inte med det här.

Infrastrukturkansliets chef, Michael Leijonhud, har avböjt att kommentera och hänvisat till politikerna. Centerpartiet och Kristdemokraterna var emot beslutet i Linköping. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt