Annons:

Ungsvenskarna vill få flera unga politiskt engagerade – lägger motioner i Vimmerby

Ungsvenskarna i både Oskarshamn och Vimmerby, på bilden representerade av Anton Liljegren Johansson och Alexander Esping, vill öka ungdomarnas inflytande. Foto: Pressbild

Ungsvenskarna vill få flera unga politiskt engagerade – lägger motioner i Vimmerby

Ungsvenskarna har nyligen fått till verksamhet i Vimmerby kommun. Nu lägger man, tillsammans med moderpartiet Sverigedemokraterna, två motioner för att få fler unga engagerade.

Annons:

Nu lägger Ungsvenskarna och Sverigedemokraterna i Vimmerby fram två motioner till kommunfullmäktige. Den ena handlar om att ta fram en arbetsplan för att främja politikerbesök. Det ska handla om att bjuda in ungdomsförbund och partier till skolorna i kommunen för att informera och väcka intresse om politiken bland de unga.

Förslaget handlar om att barn- och utbildningsnämnden ska ta fram en plan för årliga politikerbesök från ungdomsförbund för kommunens högstadie- och gymnasieskolor.

Det andra förslaget handlar om att införa en temadag om demokrati i kommunens skolor. Förhoppningen är att införandet av en temadag om demokrati skulle lära ungdomar hur de själva kan påverka politiska beslut och främja deras medvetenhet om den demokratiska processen.

Förslaget är att nämnden ska ta fram en plan för en årlig dag med fokus på vad demokrati är, respekten för densamma och personers åsikter och politiska uppfattningar samt vikten av demokrati i samhället, på kommunens högstadie- och gymnasieskolor.

– Vi tror starkt på att dessa motioner kommer kunna få fler unga att bli engagerade politiskt vilket är syftet med demokrati. Som det står i motionerna är det ett växande problem att färre och färre unga engagerar sig i politiken. Genom att uppmärksamma detta nu kan vi förhindra detta innan det blir ett problem. För att vi ska försäkra oss att demokrati lever vidare till nästa generation måste vi ha politiskt engagerade ungdomar, säger Alexander Esping, som är ersättare för SD i fullmäktige och lokal kontaktperson för Ungsvenskarna i Vimmerby.

Hoppas komma överens

Petra Whidotti och Morgan Esping, aktiva i SD, är glada över initiativet.

– Vi vet ju att ungdomarna sitter inne med mycket information och bra idéer, genom dessa motioner får dem en chans att göra sin röst hörd, säger Petra Whidotti, vice gruppledare för Sverigedemokraterna Vimmerby.

– Därför hoppas vi och resten av partiet att majoriteten lyssnar på ungdomarnas tankar kring demokrati och bifaller motionen. Även om det i grunden är en politisk fråga så vill vi hellre profilera den som demokratisk, förhoppningen är att komma överens över partigränserna, och att alla inser problematiken med att det är alldeles för få unga som är politiskt engagerade, avslutar Morgan Esping, ledamot i barn- och utbildningsnämnden.

Motionen har tidigare också lagts i Oskarshamns kommun, där Ungsvenskarna också samarbetat med moderpartiet. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt