Annons:

Så mycket sänks renhållningstaxan – fullmäktige har sagt ja

Fullmäktige sa enigt ja till att sänka renhållningstaxan 2024. Foto: Simon Henriksson

Så mycket sänks renhållningstaxan – fullmäktige har sagt ja

Renhållningstaxan sänks från och med årsskiftet. Totalt handlar det om en sänkt taxa med 2,2 miljoner kronor. 

Annons:

Att fullmäktige skulle fatta det beslutet var ingen högoddsare. VEMAB:s förslag till en ny renhållningstaxa hade hela kommunstyrelsen ställt sig bakom sedan tidigare. 

Att taxan kan sänkas hänger ihop md att kommunerna den 1 januari formellt får ansvaret för att samla in förpackningar från hushåll. Senast den 31 december 2026 ska alla hushåll och verksamheter, som har samlokaliserad hämtning med hushåll, ha fastighetsnära insamling av förpackningar. 

Det här gör att avgifterna i taxan sammanlagt sänks med 2,2 miljoner kronor. För en typlägenhet innebär det här att sortering och fastighetsnära insamling av förpackningar och matavfall blir cirka 250 kronor billigare per lägenhet och år jämfört med insamling bara restavfall. 

– Eftersom vi får ekonomisk kompensation har vi möjlighet att föreslå sänkning för taxan vad gäller insamling av förpackningar. Samtidigt skapar vi också ekonomiska incitament för den fastighetsnära insamlingen, har renhållningschefen Daniel Johansson tidigare sagt. 

Så mycket sänks gröna abonnemanget

Det gröna abonnemanget sänks med 17 procent nästa år och det nya priset blir 2 763 kronor. Samtidigt höjs det röda och gula abonnemanget. Det röda abonnemanget höjs från 4 863 kronor till 5 125 kronor. Men 2025 kommer varken det röda eller gula abonnemanget ens finnas kvar. 

– Det är trevligt att kunna säga att taxan sänks. Det gäller de gröna abonnemangen, eftersom övriga ska fasas ut, har Jacob Käll (C) sagt tidigare. 

Fullmäktige tog enigt beslut om att fastställa den nya renhållningstaxan för 2024.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt