Annons:

Majoriteten inte nära besked i skolfrågan:

Helen Nilsson (S), Peter Karlsson (C) och Lars Johansson (V) var tre av nio majoritetspolitiker som deltog på första mötet om skolorna i torsdags. Bilden är ett montage. Foto: Pixabay/Simon Henriksson

Majoriteten inte nära besked i skolfrågan: "Olika ingångar alla tre"

Under torsdagskvällen träffades de tre majoritetspartierna för ett första möte om skolfrågan. Tre representanter från varje parti deltog, men man ska ha haft tre olika ingångar.
– Det tar längre tid än vi har tänkt tror jag, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S). 

Annons:

2024 kan bli ett ödesår för flera mindre skolor i kommunen. Hela fyra skolor, samt fyra förskolor, är hotade i Djursdala, Gullringen, Rumskulla och Tuna. 

De tre majoritetspartierna Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet ska nu komma fram till ett beslutsförslag innan barn- och utbildningsnämndens sammanträde i mitten av februari.

I torsdags kväll höll man det första mötet inom majoriteten efter att partierna själva hållit interna möten under veckan. Åsikterna kring hur mötet gick är delade.

– Vi hade diskussioner och vi kom framåt. Vi pratade klarspråk om situationen och svårigheterna totalt sett för kommunen, inte bara i skolfrågan. Det handlar om hur vi får till en bra utveckling och en hållbar ekonomi, säger Lars Johansson (V). 

Att man kom framåt verkar dock inte vara en bild som delas av kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S).

– Vi har inte kommit något längre. Diskussionerna pågår och vi ska ha möten igen, men det tar längre tid än vi hade tänkt tror jag, säger hon.

Är ni längre ifrån varandra än du trott?

– Nja, det är att det finns mer att gå igenom och att det dyker upp nya frågeställningar. Därför känns det som att det tar längre tid. Vi behöver ta alla orter och komma ut och diskutera med dem. 

"Olika ingångar"

Peter Karlsson (C) säger att man inte kommit fram till hur man ska göra och att den första sittningen mest handlade om att återrapportera från partiernas gruppmöten.

– Det här var ett första möte och det blir fler möten. Vi har olika ingångar alla tre partier. 

Vad kan du säga om Centerpartiets ingång?

– Det säger jag inte nu. Jag ska tillbaka till mitt parti innan det blir nytt möte.

Hur ser du på förutsättningarna att komma överens i närtid?

– Det tror jag att vi gör. 

"Inte överens"

Lars Johansson (V) säger att man är överens om vissa saker.

– Vi vill nog vara relativt färdiga med en helhet innan vi kommunicerar något. Det är ambitionsnivån och jag vill inte sia om när vi är färdiga. 

Är nästa vecka för tidigt?

– Det kanske är för tidigt. Vi fortsätter nästan och får se hur långt vi har kommit då. Vi ska inte lova för mycket. Det här är en process där vi ska bli överens om många saker och det är svåra beslut. Det kan ta tid.

På Peter Fjällgård lät det som att ni skulle sätta ned foten. Har ni gjort det?

– Vi hade ett internt möte i onsdags med alla medlemmar och vet vart vi står. Vi tog slutgiltig ställning till hur vi tycker, men sedan är det en förhandling och det håller vi inom majoriteten. 

Skulle du beskriva er som relativt nära varandra?

– Det beror på vilken fråga man menar.

Ja, skolfrågan?

– Vi är inte helt överens och inte heller oöverens. Relativt nära ett svårt mått, men vi är inte helt överens.

Är er hållning att inte lägga ned någon skola?

– Jag håller vår hållning inom majoriteten. Jag förstår att många vill få klara besked, men diskussioner pågår och vi håller på den respekten.

Träffas igen på måndag

Redan på måndag ska majoritetspartierna sitta ned gemensamt igen.

– Ett första avslut är den 14 februari när BUN har sitt möte. Då måste vi ha kommit fram till något, men det är mycket som dyker upp och mycket som är tufft och svårt. Så är det alltid med besparingar. Det är stora beslut och man måste vara ödmjuk och ha respekt för varandra. Nu tar vi dialogerna internt och sedan externt med orterna, säger Helen Nilsson (S).

Kan ni komma till ett beslut på måndag?

– Nej, det tror jag inte. 

"Får göra som Västervik"

Peter Karlsson (C) säger att det är viktigt att inte hasta fram något beslut och att beslutsunderlaget måste vara väl förankrat.

Kan du ge något besked till oroliga vårdnadshavare?

– Vi är 18 miljoner back och måste hitta pengar inom BUN. Man kan titta på betydligt fler områden och hitta andra saker än skolnedläggningar, men då får man göra som Västerviks kommun har gjort. Där sköt man till pengar från kommunstyrelsen. 

Ser du en öppning för det nu?

– Vi kom aldrig så långt. Jag hoppas vi kommer dit på måndag. 

Kommunalrådet Helen Nilsson kommenterar det så här:

– Västervik är i ett annat läge än oss. Vi fick en sämre skatteprognos och har inga pengar att ge. Det är så det ser ut. I sådana fall får vi hitta andra besparingar, men vi kommer fortsätta diskussionen. 

Klart nu är att Rumskulla håller sitt möte med politikerna den 23 januari och Djursdala den 7 februari. Exakt när det blir i Gullringen är inte klart, men det handlar också om den närmaste tiden. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt