Annons:

Fastighetsägaren protesterar mot anlagd vandringsled

Johan Hemmingsson är mycket kritisk mot anläggandet av Arlarundan. Foto: Simon Henriksson

Fastighetsägaren protesterar mot anlagd vandringsled

Vimmerbyföretagaren Rein Soowik har anlagt motionsspåret Arlarundan söder om Vimmerby. Det får fastighetsägaren Johan Hemmingsson att protestera kraftigt. Hemmingsson anser att vandringsleden är ett oacceptabelt intrång på hans två berörda fastigheter.

Annons:

För en tid sedan invigdes Arlarundan. Det fem kilometer långa motionsspåret söder om Vimmerby har anlagts av Rein Soowik och löper över två av Johan Hemmingssons fastigheter.

Hemmingsson har inte fått någon information om motionsspåret – och är mycket negativt inställd till projektet.

Ser det som ett intrång

I ett brev till Rein Soowik skriver Hemmingsson att ”vi är nödsakade att å det bestämdaste protestera mot att en vandringsled som helt saknat tillstånd eller avtal dras över våra marker”.

Hemmingsson menar att leden innebär ett intrång i nyttjandet av fastigheterna som ”vida överskrider” vad en fastighetsägare ska behöva ”tåla med hänvisning till praxis gällande allemansrätten”.

Vill att skyltarna tas ned

I brevet ber Hemmingsson Soowik att omgående ta ned alla skyltar vid leder som går över de berörda fastigheterna samt informera allmänheten om att vandringsleden inte längre existerar.

Hemmingsson poängterar också att han inte motsätter sig besökare på markerna – men det är en etablerad vandringsled som han vänder sig mot och de konsekvenser som det kan få på sikt.

Vill skapa fina närmiljöer

En vandringled, menar Hemmingsson, försvårar möjligheterna för att bedriva ett produktivt skogsbruk och exploatering.

Hemmingsson avslutar brevet med en uppmaning om att få information i förväg: ”I den mån vi kan hjälpa till att skapa fina närmiljöer till Vimmerby gör vi det med glädje men/och med hänsyn till både rekreation och äganderätt”.

 Skarp kritik mot Centern

Hemmingsson har kopplat in en advokatbyrå i frågan. Även Centerpartiet, som invigde Arlarundan och som ställt sig bakom Rein Soowiks motion om fler vandringsleder, får hård kritik i ett annat brev.

”Ett parti, med er bakgrund i bonderörelsen, borde om någon känna till och värna om äganderätt och förstå var intrång som vida överskrider praxis enligt allemansrätten innebär för en fastighetsägare. Vi kan inte tolka detta på annat sätt än att ett kraftigt missförstånd måste skett, dock är den skada som redan skett ett faktum”.

Dagens Vimmerby har sökt Johan Hemmingsson och Rein Soowik. Ingela Nilsson Nachtweij vill inte bemöta kritiken i nuläget.

DV hoppas återkomma med fler artiklar i ärendet under dagen. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt