Annons:

Centern vill bygga loss:

Centertrion Magnus Danlid, Ingela Nilsson Nachtweij och Rein Soowik presenterade Centerpartiets planer för Vimarhem.

Centern vill bygga loss: "Får återkomma till kostnaden"

Centerpartiet vill sätta fart på byggandet i Vimmerby tätort. På Vimarhems styrelsemöte i morgon lägger partiets representanter fram en fempunktsplan, som bland annat berör byggnation av fyrvåningshus på Pistolsmeden och Uven.
– Vimarhem har muskler och kan bygga, säger Magnus Danlid (C).

Annons:

Bostadsbristen i Vimmerby centralort ska snart vara ett minne blott. Åtminstone om Centerpartiet får som de vill. På en pressträff på tisdagen presenterade partiet ett fempunktsförslag för Vimarhem. 

Det här vill Centerpartiet att Vimarhem under det första halvåret 2017 ska anta och besluta kring: 

  • Att planlägga för byggnation av Pistolsmeden 4-våningar.

  • Planlägga för byggnation av Uven även där 4-våningar.

  • Begära hos kommunfullmäktige om utökad låneram inför nyinvestering.

  • Vimarhem ska köpa följande tomt: Tomten vid Loarpsgatan, V:a Skolgatan 9.

  • Vimarhem ska visa intresse och inleda förhandlingar med kommunen om eventuellt framtida köp av den övre delen av Karlbergs där Lås och Nyckelservice har varit. Kommunen river aktuella byggnader och ser till att tomten är sanerad, därefter bör planläggas för en byggnation av ett 4-våningar högt hus. Samtidigt ska hela den centralt belägna Karlsbergtomten planläggas.

Partiet är helt överens om vad de ska presentera för Vimarhem.

– Det är viktigt att visa att partiet är enigt och vi hade ett gruppmöte i går kväll där vi blev helt överens. Det är jätteviktigt att vi är offensiva när det gäller bostadsbyggandet och Vimarhem är en nyckelspelare i det, säger oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C). 

Viktigast: Pistolsmeden

Den viktigaste punkten enligt Centerpartiet är att planlägga för byggnation av Pistolsmeden. Oppositionspartiet vill också utöka det tilltänkta lägenhetshuset från tre till fyra våningar. Dessutom vill man bygga lägenheter i det som kallas Uven.

– Det är inte nytt med Pistolsmeden, men vi tycker att det är bra och centralt och därför tycker vi att det är lika bra att nyttja de tomter som ligger så centralt och bygga fyra våningar i stället för tre. Ett planförfarande måste inledas med både Pistolsmeden och Uven, vi ser att även Uven skulle passa bra med byggnation av ett fyrvåningshus. Det är väldigt centralt, säger Magnus Danlid (C), som sitter i Vimarhems styrelse. 

För att genomföra detta vill Centerpartiet att Vimarhem får en utökad låneram av kommunfullmäktige. 

– Vi hade en låneram tidigare som vi delade med oss av till VEMAB när de hade en offensiv period. Det är inget konstigt och vi ska inte ha mer i låneram än vi behöver, men till de här större projekteringarna behöver vi en utökad låneram. Allmännyttan har krav på sig att fastigheterna ska gå ihop och på mindre orter är det inte möjligt att skriva ned direkt, det handlar om ju flera miljoner i ett sådant här projekt. Med den hyresnivån som är, så går ett nybyggt hus inte runt de första tio åren, men det är ändå viktigt att bygga och satsa.

– Det finns en ekonomisk verklighet som riksdagen behöver ta tag i. Bostadsförsörjningsplanen kommer komma i april och när vi har det så har Vimmerby möjlighet att söka bidrag per lägenhet. I Stockholm, Göteborg och Malmö får man 6 600 kronor per kvadratmeter, medan vi i Vimmerby hamnar i klass tre och får 3 800 kronor per kvadratmeter. Statsmakten har bestämt att en normalstor lägenhet är 35 kvadratmeter och allt över det får man hälften per kvadratmeter för. Storstäderna kompenseras för att deras tomtkostnader är högre, men byggnadskostnaden är i stort sett lika hög här. 

"I olika etapper"

Centerpartiet kan inte säga exakt i nuläget vad deras förslag skulle kunna gå på. 

– Vi får återkomma med det, det vi har räknat på tidigare när det gäller Pistolsmeden är ju trevåning och då var var det över 40 miljoner. Nu är det nog någonstans mellan 40 och 50 miljoner. 

Vad skulle allt som allt kunna kosta?

– Det är ju steg i det här och olika etapper. Vad man än ska göra så handlar det ju om pengar, men det vi från Centern tycker är viktigt är att vi kommer igång. Pistolsmeden är det första och det skulle vi kunna projektera ganska snabbt. Det finns ritningar klart på tre våningar och det är en enkel match att göra om det till fyra. Vi har resonerat om det här och det är viktigt att det finns en framförhållning, det får inte bli som med förskolan att man bara tar något. Tittar vi på samtliga delar så är det ju ett antal år framåt i tiden, den sista punkten med Karlbergstomten kan vara sju år bort. Det kanske handlar om slutet av nästa mandatperiod. Men det första att sätta igång med är Pistolsmeden och Uven.

Centertrion tror att det skulle kunna bli uppemot 30 lägenheter i fyrvåningshusen på Pistolsmeden och Uven.

– Runt 70 kvadrat och blandat med tvåor och treor, så tänker vi. Efterfrågan är inte så stor på ettor. 

"Mindre hyreshus"

Centerpartiet vill också att den tomt som tidigare var parkeringsplats vid Astrid Lindgrens skola köps av Vimarhem. Den ligger ute på marknaden för utgångspriset 250 000 kronor. 

– Där tänker vi oss ett mindre hyreshus, med kanske fyra lägenheter. Det finns en nära koppling till Granen och det skulle kunna fungera som seniorlägenheter. Marknaden ska förstås ha en chans, men det här är centralt och vi tycker att det skulle vara bra som ett mindre projekt. 

Hur mycket känner övriga i Vimarhem till?

– De känner till det, men de har fått kännedom om det väldigt nyligen. Jag har skickat mejl till de ordinarie ledamöterna och Jan (Erixon, vd). Jag har inte fått någon reaktion på det än, men lär väl få det i morgon. Vi anser att det här är seriösa funderingar som är helt gångbara, säger Danlid (C).

"Vore spännande"

När det gäller Karlbergstomten vill Centerpartiet börja med den övdre delen, där Lås- och Nyckelservice har varit.

– Där bedömer vi att det skulle gå att sätta upp ett fyrvåningshus och skulle kunna tänka oss något av de hus vi var och tittade på i Växjö, som tillverkas i Gullringen eller Hultsfred. Men det är upp till styrelsen, vi ska inte peka. 

– Men det vore spännande om vi kunde köpa något som tillverkas i bygden, säger Nilsson Nachtweij (C). 

Kommunens köp av Karlbergstomten har fått mycket kritik genom åren. 

– Vi tycker att det är viktigt att vi gör något bra och ser det som en resurs. Det har körts fast och bara varit fokus på det dåliga. Det ligger i ett väldigt bra område och vi måste se den här centrala tomten som en möjlighet och titta på den i skarpt läge. 

Hur ser ni på saneringskostnad och så vidare?

– Det är en process och det måste göras och det finns en process som inte är klar. Vi kan inte bortse från saneringskostnaden, men det finns vissa planer på hur man kan lösa det och det är under process nu. Just den övre delen är inte berörd av den stora saneringen och vi riktar in oss på det först, säger Nilsson Nachtweij. 

– Vi har erfarenhet av det, när vi köpte Pistolsmeden så behövdes det saneras och det behöver inte vara så katastrofalt som det låtit.

"Ropar Bygg!"

Rein Soowik (C) säger att förslagen till Vimarhem är ett svar på den senaste tidens kritik om att Vimarhem inte gör något åt bostadsbristen. 

– Många ropar "Bygg!", men det går inte bara att bygga. I Vimarhems affärsplan framgår det att varje försäljning ska prövas och att det alltid ska vara en bra affär för Vimarhem och kommunen. Vi vill fokusera på de här bitarna och det kräver god framförhållning när det gäller strukturplanering, säger Soowik (C). 

Magnus Danlid: 

– Kanske kan det här få igång den privata marknaden, när man tar sådana här initiativ. Det kan ge ringar på vattnet. Vimarhem är en stark aktör med muskler som kan bygga. 

Vad tror ni om att få med de övriga?

– Vi lägger fram de här idéerna och så får de svara på det. Vi kräver inte att de ska ta ställning på stående fot, men jag kan inte se att det ska vara några jätteproblem. Byggtakten måste naturligtvis diskuteras, men i styrelsen är vi överens om att vi vill igång med Pistolsmeden. 

Samtliga satsningar Centerpartiet vill göra är i centralorten. 

– Behövet finns i centralorten, det är här det behövs och behovet är som störst, säger centertrion.

Reaktioner på Centerpartiets utspel kommer under kvällen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt