Annons:

SD vill göra som i grannregionen – föreslår särskild tolkavgift

SD i regionen vill införa en tolkavgift. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

SD vill göra som i grannregionen – föreslår särskild tolkavgift

Det politiska styret i Region Blekigen tänker införa en kostnad på 300 kronor för att ha tolk närvarande vid läkarbesök. Nu vill SD att samma sak sker i Region Kalmar.
– Kan Blekinge kan Kalmar, säger regionpolitikern Bo Karlsson (SD). 

Annons:

Ett beslut är fattat i regionstyrelsen i Blekinge. Det är det politiska styret med SD, M och KD som kommit överens om att det ska kosta 300 kronor för att ha tolk en närvarande vid läkarbesök.

Enligt regionens egen jurist, Magnus Johansson, går det inte att avgiftsbelägga patienter för att de inte behärskar ett språk. Han säger till P4 Blekinge att politikernas förslag bryter mot flera lagar, bland annat hälso- och sjukvårdslagen samt FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. 

Men Sverigedemokraterna i Region Kalmar län vill gå samma väg. Nu lägger man en motion om att införa en avgift för språktolk inom vården. 

– Kan Blekinge kan Kalmar. Det här är helt i linje med intentionerna i Tidöavtalet, säger Bo Karlsson (SD).

Minoritetsspråken undantas

SD:s förslag är att den som haft uppehållstillstånd i två år eller mer själv ska betala avgiften för tolken. Vad den avgiften skulle ligga på kan Bo Karlsson inte säga i dagsläget. 

– I vår motion säger vi att regiondirektören får i uppdrag att inhämta underlag från Region Blekinge. Så det får utredningen komma fram till, men i Blekinge är förslaget 300 kronor för ett fysiskt tolkbesök och 50 kronor per telefon. 

Bo Karlsson säger att de fem nationella minoritetsspråken – finska, jiddsch, meänkieli, romani chib och samiska – ska undantas. 

– Rätten till tolk ska finnas kvar, men det är personen själv som ska betala egenavgiften. Det här gäller inte vid akut vård. 

"Individens ansvar"

Enligt SD-toppen är det inte rimligt att svenska skattebetalare finansierar tolkkostnaden. Han säger att det rör sig om mellan tolv och 13 miljoner kronor årligen. Vad man tror att det här skulle kunna ge kan han inte säga.

– Vi har sökt uppgifter i det här, men fått till svar att det är schablonbidrag och svårt att räkna fram. Men oavsett om det är staten eller regionen som bekostar det, så handlar det om skattepengar.

Kan du se en risk i att man undviker att söka vård?

– Det är inte konstigare än att patientavgiften är på 250 kronor, som alla får betala. Det är inte märkligare än det och måste vara den enskildes ansvar. 

Ser du en risk i att man undviker att söka vård?

– Det måste ligga på den individen att ta det ansvaret. Med risk för höjd patientavgift borde det vara samma argumentation annars. 

Styr grannregionen

I grannregionen styr SD tillsammans med M och KD. I Kalmar län är det S, C och V som styr. Men Bo Karlsson vill inte sia om möjligheterna att få igenom den här motionen.

– Vi lägger det för att visa vad vill och det är i linje med Tidöavtalet. Kan man där, så kan man här, men jag vill inte uttala mig om möjligheterna. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt