Annons:

Efter heltidsresan – nu finns möjlighet för deltid igen:

Nu finns möjligheten till deltid igen. Foto: MostPhotos

Efter heltidsresan – nu finns möjlighet för deltid igen: "Det var inte okej"

En mångårig medarbetare ville gå ned i arbetstid, men blev nekad och valde då att säga upp sig. Det blev droppen för majoriteten.
– Vi har tagit beslut att man ska ha möjlighet att gå ned i arbetstid, säger Eva Berglund (S).

Annons:

2017 påbörjade Vimmerby kommun arbetet med heltid som norm, den så kallade heltidsresan, och från vissa håll var kritiken stor mot införandet.

Kritiken har åtminstone utåt varit lägre. Men så sent som förra sommaren bjöd Moderaterna och Kristdemokraterna in till pressträff. Partierna var inte nöjda med utfallet av reformen och anser att deltid är en möjlighet för eventuella medarbetare. 

M och KD valde då att lägga en gemensam motion för att möjliggöra för deltid i kommunen. Nu har majoriteten gått den vägen och deltid är åter en möjlighet i kommunen. 

– Vi har själva inte slagit på stora trumman kring det här, men vi vet att det redan fått effekt. I grunden var det fackliga krav på god försörjning och bra pension som låg bakom heltid som norm. Vi vill att alla ska erbjudas heltidstjänster, men fungerar inte arbetssituationen med att jobba heltid så måste man få välja själva. Vi vet att människor valt bort Vimmerby på grund av det här, säger Lars Johansson (V).

"Fälla för kvinnor"

Eva Berglund (S) är socialnämndens ordförande, den nämnd där frågan varit mest aktuell, och säger att man nyligen tog det här beslutet.

– Problemet har varit att om du har en 75-procentig tjänst och söker en annan tjänst, så blir du automatiskt tvungen att gå upp på heltid. Det är där vi känner att vi måste ha möjlighet att kunna fortsätta, även om du söker en ny tjänst. Vi har sett att det varit så att människor slutat för att de inte har kunnat gå ned i arbetstid. Det kände vi blev fel och möjligheten ska finnas för att kunna gå ned i arbetstid.

Borde ni tänkt annorlunda från början kring heltidsresan?

– När det här infördes fanns ett starkt krav från Kommunal kring det här. De som hade en lägre procentsats fick möjlighet att gå upp och testa på 100 procent. Från början var det en möjlighet att gå från deltid till heltid. Alla nya tjänster utlystes som heltidstjänster. Jag ska säga att jag fortsatt tycker att tjänsten som grund ska vara en heltidstjänst, men nu då med möjligheten att kunna gå ned, säger Berglund och fortsätter:

– Det här är en liten fälla för kvinnor tyvärr. Det är inte jättevanligt på en industri eller på en annan arbetsplats med mest män att man har deltidsturer. Därför är min grundtanke fortfarande att heltid som norm gäller. 

"Håller inte"

Hur många Vimmerby kommun gått miste om på grund av heltidskravet kan Eva Berglund inte säga. 

– Nej, det har jag inte uppfattning om. Men vi hade ett exempel på det med en person som efter många år inom kommunen ville gå ned i tid, blev nekad och sade upp sig. Då kände vi att det här inte var okej och att möjligheten måste finnas. 

Ola Hammarbäck har lyft det här många gånger. Borde ni ha lyssnat tidigare?

– Vi har diskuterat det här rätt mycket i majoriteten. Men när vi nyligen tog det här beslutet, så var det när den här personen sade upp sig och vi kände att det här håller inte. Men det kan också finnas tjänster där det över huvud taget inte fungerar med lägre tjänstgöringsgrad till följd av schemaläggningen. 

Vem kommer avgöra det här?

– Det kommer formaliseras på ett sätt framöver, men det får vi återkomma till. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt