Annons:

Nu sätter man igång investeringar – här är de största i år

Så här såg det ut när det första symboliska spadtaget för förskolan i Nybble togs i maj 2023. Foto: Arkivbild

Nu sätter man igång investeringar – här är de största i år

På grund av det ekonomiska läget valde majoriteten att halvera investeringsbudgeten för 2024. Totalt handlar det ändå om 86,5 miljoner som ska investeras och nu går det arbetet igång. 

Annons:

För knappt ett år sedan kom beskedet att majoriteten helt skrotar planerna på en ny högstadieskola till följd av det ekonomiska läget. I höstas kom nästa smäll.

Majoriteten valde att halvera investeringsbudgeten och pausa jätteprojektet på ett nytt vård- och omsorgsboende. 

– Det största vi har tagit bort i investeringsbudgeten är äldreboendet. Vi pausade det och stoppade helt högstadiebygget. Det var två investeringar som innehöll mycket pengar, säger Helen Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Trots det har nu kommunstyrelsen gett grönt ljus för att sätta igång investeringar för 86,5 miljoner kronor för 2024. I beslutet står att investeringarna ska genomföras "i möjligaste mån".

39,6 miljoner handlar om reinvesteringar och 32,3 miljoner handlar om nyinvesteringar. De tre största posterna är den nya förskolan i Nybble som förväntas stå färdig till hösten samt reinvesteringar i gymnasiets idrottshall och omklädningsrum. 

– Vi har sänkt investeringsplanen med nästan hälften och det är för att vi har inte ekonomisk möjlighet att göra allting. Trots det ligger vi lite högt ändå. Det här är nästan mycket, men nu har vi formellt gett klartecken till det. 

Förskolan klart störst

30 miljoner kronor ligger på förskolan i Nybble, enligt de uppgifter vi tagit del av. Tre miljoner ska läggas på asfalteringar och 2,5 miljon läggs på upprustning av AL-skolan i form av utemiljö och ytskick. Två miljoner läggs också på brandstationen i Locknevi. Utöver det finns en rad småposter kring miljonen och där under.

En del av de investeringar som kommunen ska göra 2024 har man valt att maskera. Bland dessa finns idrottshallen på gymnasiet, ombyggnad ishallen och anpassning av lokaler på Lögstadsgatan.

"Motivet är att uppgifter om uppskattade kostnader för inte påbörjade projekt kan medföra att prisbilden påverkas negativt för kommunens räkning", skriver Hanna Bengtsdotter, verksamhetsutvecklare administration på kommunstyrelseförvaltningen, i ett mejl. 

Bedömningen är att ungefär hälften av investeringarna kan finansieras med egna medeln och resterande investeringar behöver kommunen låna till. Den totala låneskulden för kommunen, utan bolagen, uppgick i slutet av januari till 549 miljoner kronor. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt