Annons:

Vårdförbundet slår larm – Alliansen:

Landstingsalliansen menar att de redan sedan tidigare varnat för detta efter att vårdförbundet slagit larm. Foto: Jakob Karlsson

Vårdförbundet slår larm – Alliansen: "Varnade för det här"

I en debattartikel i tidningen Barometern slår Vårdförbundet larm om situationen inom sjukvården. Nu menar landstingsalliansen att de varnat för det här direkt efter sommaren.
– Vårdförbundet bekräftar den bilden, säger Christer Jonsson (C) i ett pressmeddelande.

Annons:

I sin debattartikel, som är undertecknad av Tora Elfversson Dahlström, avdelningsordförande i Kalmar län, slår Vårdförbundet larm om situationen inom sjukvården. 

"För att ge ett exempel så mäts antal överbeläggningar och så läggs det fram att det är goda resultat, det var inte så många överbeläggningar som befarat. Ingenstans nämns att siffran är låg därför att svårt sjuka patienter har körts med ambulans mellan sjukhusen för att få en vårdplats, eller skickats hem för tidigt utan att det funnits rätt kompetens i hemsjukvården för att fortsätta en god och säker vård i hemmet, eller att människor placerats som ”satellitpatient” på en avdelning som inte har tillräcklig specialistkompetens för att ge god och säker vård. Våra medlemmar berättar att sjukhussängen inte hinner svalna innan nästa patient och i sommar fick till och med patienter ligga på madrass på golvet. Men för arbetsgivaren är det viktigaste att berätta att produktionssiffran för överbeläggning var inte så hög", skriver hon i debattartikeln.

Vidare skriver Tora Elfversson Dahlström: "För oss finns det ett behov av att prata om kompetensbrist, patienter som satellitplaceras, dubbelpass, krav på att arbeta övertid och att faror som upptäcks för patient och medarbetare inte rapporteras. Såklart händer inte detta överallt i vården (som tur är), men där det händer så är det oerhört allvarligt. När Vårdförbundets medlemmar signalerar såväl fysisk som psykisk och etisk stress, att de är oroliga för patientsäkerheten och för att göra misstag som leder till förlorad legitimation och för att själva bli sjuka på grund av hög arbetsbelastning, då är det allvarligt".

"Hjälp oss bryta tystnadskulturen"

Vårdförbundets avdelningsordförande skriver i debattartikeln att de hela tiden "lyfter problematiken och det finns med i protokollsanteckningar från de olika samverkansråden, samt i otaliga möten med arbetsgivaren. Tyvärr är sikten skymd och härskartekniker som att ”Vården inte förtjänar att beskrivas med nattsvarta krigsrubriker” och ”glöm inte att le” gör att många jobbar på tills de inte orkar och väljer att sluta sin anställning, alternativt blir sjukskrivna", skriver hon. 

Avslutningsvis skriver hon att det är viktigt att fråga hur det är och om det inte är bra "måste det framföras till styrande av hälso- och sjukvården i Kalmar län, tjänstemän såväl som politiker. Hjälp oss att bryta den tystnadskultur som finns så att vi alla kan värna att varje människa som söker hälso- och sjukvård ska få den hälso- och sjukvård som lagar och etiska riktlinjer förespråkar".

"Varnade för det här"

Alliansen i landstinget menar att de varnade för just det här redan i somras.

– Precis det här varnade vi för efter sommaren då vi krävde en fullständig redovisning av sommarsituationen nedbruten på kliniknivå, innehållande bland annat hur mycket övertid som har krävts, överbeläggningar och antal dygnspass. Nu bekräftar Vårdförbundet den bilden, säger Christer Jonsson (C). 

– Det är skrämmande att medarbetarnas synpunkter inte tas tillvara och att majoriteten månar mer om att upprätthålla en tillrättalagd bild av landstinget. De framstår som väldigt lomhörda och det riskerar att skapa en allt större förtroendeklyfta mellan den politiska ledningen och medarbetarna, säger Gudrun Brunegård (KD).

Nu har alliansen bjudit in Vårdförbundet till ett möte i nästa vecka.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt