Annons:

Anders Andersson och Gudrun Brunegård riktar skarp kritik mot landstingsmajoriteten. Foto: Simon Henriksson

KD till attack: "Misstänker att Högberg själv är vargen"

Socialdemokraterna har urholkat och raserat den nära vården i Vimmerby. Det menar Kristdemokraternas Gudrun Brunegård och Anders Andersson.
– Antingen är Peter själv vargen eller så har han inte fått på sig glasögonen så han ser var vargen är, säger Brunegård.

Annons:

I fredags höll Socialdemokraternas tyngsta landstingsföreträdare en presskonferens där man summerade den gångna mandatperioden och vilka punkter som partiet vill satsa på efter valet.

Bland annat vill Socialdemokraterna satsa 100 miljoner kronor på primärvården. Men Kristdemokraterna menar att det handlar om ett dubbelspel för S – och anklagar partiet för att ha lagt ned verksamheter utan att kommunicera det. 

– Inte ett ord om vad som har hänt när de styr har de presenterat. Det är en effekt av att ha Peter Högberg i landstinget, att man låter verksamheter försvinna smygvägen. Det går inte att bara snacka om den nära vården, utan det här är en redovisning av sakläget. Vi värnar om den nära vården och den som finns på en hälso- eller vårdcentral. Men specialistmottagningar, att läkarna åker hit, har funnits i årtionden, säger Anders Andersson (KD). 

Enligt KD har flera av specialistmottagningarna på hälsocentralen i Vimmerby försvunnit. KD menar att ortopedverksamheten är på väg bort, att urolog-, kirurg-, gyn- och barnverksamheten helt försvunnit. Att medicinverksamheten försvann för flera år sedan och att det är oklart vad som händer med hudspecialistmottagningen.

– Det har funnits många tillfällen man har velat lägga ned och låta mottagningarna dö svältdöden. Vi har blivit hånade och tillrättavisade av socialdemokrater när vi tagit upp det här. Man har tyckt i det här och sagt att det är bättre att lägga allt i Västervik. KD är en garant för att det inte ska bli så, säger Gudrun Brunegård (KD).

"Varit patientens röst"

Kristdemokraterna beskriver sig själva som patientens röst i landstinget.

– Vi har varit patientens röst när det finns en rationalitet som sorterat bort patienten. Vi ser hur stor beydelse röntgen har här här i Vimmerby, för de som bor i Vimmerby och Hultsfred. Den har också avlastat mottagningen i Västervik. Samtidigt som vi fått cred för att röntgen räddades, har vi fått skit av höga tjänstemän och politiker. Ändå finns det slå sig för bröstet-toner från socialdemokrater. Men det är flera av verksamheterna som inte finns längre i Vimmerby. Vi har stått och står upp för specialistmottagningarna. Det är påfallande och påtagligt att man på fredagen kan prata om den nära vården samtidigt som man tillåter den nära vården utarmas. Det är ett dubbelspel av Socialdemokraterna.

Kristdemokraterna kommer ha ett helt annat fokus och en helt annan blick om de får styra, säger KD-duon.

– Landstingsvalet är helt avgörande och vi är beredda att ta ett ledningsansvar. Vi kan inte acceptera att man slår sig för bröstet för 100-tals miljoner plus när vården försämras i Vimmerby och Hultsfred. Vi kan inte acceptera att vi hånas för att vi höjer ett varningens finger. Men sossarna är bra på att göra det obekvämt för den som säger sanningen, säger Brunegård.

Samtidigt vill ni förstatliga sjukvården. Varför skulle det vara bättre för den nära vården?

– Vi avsätter mer pengar till hälso- och sjukvården än regeringen. 27 miljarder mer till vård och omsorg och en stor andel går till den nära vården. När vi talar om en statlig styrning, så är det för att få en jämlik vård och Vimmerby är ett exempel för hur det kan fungera. Vi slåss för en likvärdighet och en jämlikhet i vården. Landstingsorganisationen är 150 år gammal och då är det inte orimligt att se över. Den nära vården ska vara kvar och få mer resurser.

"Får inte bli fyra förlorade år till"

Anders Andersson och Gudrun Brunegård anklagar Peter Högberg (S) för mycket av det som de anser är fel i landstingspolitiken.

– Jag misstänker att Högberg kommer att säga att vi ropar på vargen, men dessvärre har vargen redan kommit. Frågan är om Peter inte själv är vargen som låtit det här ske. Antingen är han själv vargen eller så har han inte fått på sig glasögonen så han ser var vargen är. Det får inte bli fyra förlorade år till, säger Brunegård (KD).

Så här bemöter Peter Högberg kritiken.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt