Annons:

Högye har inte lämnat – nu öppnar SD ett personärende mot honom

SD har öppnat ett personärende mot Sandor Högye.

Högye har inte lämnat – nu öppnar SD ett personärende mot honom

Trots att Sverigedemokraterna ombett Sandor Högye att lämna sina uppdrag har han inte gjort det än. Nu öppnar medlemsutskottet ett personärende mot SD-politikern.
– Processen är påbörjad, mer har jag inte att kommentera i sak, säger Mattias Bäckström Johansson, länsordförande för SD i Kalmar län.

Annons:

Det var efter två olika artiklar i Dagens Vimmerby – en där Sandor Högye pratade om sin övertygelse om olika rasers existens och en där han uppmanade svenska ungdomar att beväpna sig på grund av att "det är krig i Sverige" – som Sverigedemokraterna bad honom att lämna sina uppdrag. 

– Det handlar om att det som framkom i de här artiklarna inte var acceptabelt, säger Mattias Bäckström Johansson (SD), riksdagsledamot och ordförande för partiet i Kalmar län.

Men Högye har inte lämnat partiet och säger sig inte ha bestämt sig för hur han ska agera. Nu öppnas för andra gången ett personärende mot honom. Första gången var strax inför valet 2014, en utredning som ledde fram till att han fick en skriftlig varning – men fick stanna kvar. 

– Det här är en process som får ha sin gång nu. Ett personärende är öppnat och medlemsutskottet kommer att titta närmare på det. Mer vill jag inte recensera eller kommentera i sak. Det här sker inom ramen för den process som finns inom partiet att hantera personärenden.

Yttranden begärs in

Nu kommer SD:s medlemsutskott att begära in yttranden från samtliga berörda parter i frågan. 

– Sedan läggs ett förslag fram till partistyrelsen.

När kan ett beslut tas?

– Något form av definitivt utfall kommer sannolikt i slutet av året. Vi har våra landsdagar nu i höst och där ska en ny partistyrelse väljas. Just nu har vi ett annat huvudfokus där, vilket gör att många av de här ärendena skjuts fram till efter landsdagarna, säger Bäckström Johansson. 

DV har sökt Sandor Högye utan resultat.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt