Annons:

Bäckström Johansson om SD-kaoset:

Mattias Bäckström Johansson kommenterar nu kaoset i Sverigedemokraterna Vimmerby. Foto: Pressbild

Bäckström Johansson om SD-kaoset: "Försökte låsa ute medlemmar"

Det sker en ordentlig omdaning av Sverigedemokraterna lokalt. Hela styrelsen är utbytt – och toppnamnet sedan flera år tillbaka är borta.
– Det är inte märkligt när ett parti växer, säger Mattias Bäckström Johansson, distriktsordförande och riksdagsledamot.

Annons:

Årets stora Vimmerbypolitiska nyhet är det som skedde under Sverigedemokraternas årsmöte i helgen. Valberedningens förslag till styrelse röstades ned helt – och Anneli Jakobsson petades som ordförande i styrelsen.

Direkt efter det ska hon och ett antal andra personer med framträdande roller i partiet ha lämnat SD. 

– Det finns lite att reda ut efter mötet. Anneli Jakobsson har lämnat Sverigedemokraterna och är inte längre medlem i partiet. Det är med bakgrund till händelserna vid söndagens årsmöte. Det var ett enhälligt årsmöte som valde att välja ett annat förslag. Men på det sättet som man försökte låsa ute medlemmar och förhindra medlemmar från att rösta är inte acceptabelt. Det var ett tydligt besked från distriktet att det inte finns någon synpunkt i sak vem medlemmarna väljer. Det måste gå till på ett anständigt sätt och vara enligt våra stadgar, säger Mattias Bäckström Johansson, som är distriktsordförande. 

Enligt honom kände Jakobsson en besvikelse över utfallet och lämnade därför partiet. 

– Det har funnits rekommendationer från partiet och jämte dem har det varit extremt tydligt att medlemmar har rätt att delta vid årsmötet och det går inte att förneka dem rätten att rösta. Här har man försökt använda det här som en förevändning, när man såg att man inte hade majoritet försökte man låsa medlemmar ute från mötet. De närvarande presidiemedlemmarna fick säkerställa att mötet hölls på ett stadgeenligt sätt. När man förstod att man inte kunde väljas om som ordförande, så lämnade man mötet. 

Anneli Jakobsson beskrev själv vad som hände under årsmötet tidigare i veckan:

– Det kom folk som inte var föranmälda och det var inte coronasäkert. Därför kunde vi inte hålla mötet, så vi gick därifrån. Vi hade föranmälan och hade coronasäkrat mötet med två meters avstånd utifrån anmälningarna. Men det dök upp ett 15-tal medlemmar som vägrade bära munskydd som vi hade som krav. Därför var vi tvungna att gå därifrån. Vi hade personer med oss som var i riskgrupp, sa Anneli Jakobsson.

"Inte märkligt"

Att Anneli Jakobsson inte fick förnyat förtroende är inte märkligt i sig, menar Bäckström Johansson.

– Det är inte märkligt när ett parti växer, slår medlemsrekord både i distriktet och i Vimmerby och har fler engagerade medlemmar än tidigare. Det har väl varit uppenbart tidigare år att det funnits olika inriktningar hur man ska utveckla verksamheten. Vi har exempelvis en annan gruppledare den här mandatperioden och andra förtroendevalda i kommunstyrelsen, som nu även är representerade i kommunföreningen. Det är inget märkligt i sig och det viktiga är att det har gått rätt till och följt de regelverk som finns.

Vad som händer med Jakobssons politiska framtid den här mandatperioden är okänt.

– I samband med det här har vi framfört att hon skriftligen intygat att hon lovat att lämna sina förtroendeuppdrag. Det har hon skrivit i den kandidatförklaring hon lämnade. Partiets förväntan är att man inte blockerar platser som tillhör partiet när man inte längre är medlem. Hon har inte bekräftat mer än att hon har tankar på att starta ett eget lokalt parti i Vimmerby.

Även om hon har skrivit på det kan hon sitta kvar på sitt personliga mandat. Hur ser du på det?

– Så är det, men det är ett moraliskt kontrakt och den förväntan som finns. Hon har moraliskt förbundit sig till det, men det är upp till Anneli hur hon gör det givetvis.

Finns det andra som följt hennes val?

– Det är tänkbart. Vissa känner en besvikelse när de inte har medlemmarnas förtroende och det har förts fram tankar på ett lokalt parti. Det står dem fritt att göra om man inte delar Sverigedemokraternas värderingar och så vidare. Det har varit uppenbart att man har olika uppfattning om väg framåt och det kan beskrivas i olika termer. Men det kan finnas fler som delar den här vägen, men det får vara upp till dem att svara på. Det moraliska kontraktet gäller även dem. Förväntningen är att fullfölja de åtaganden man har och återlämna platserna till väljarna, som väljarna sedan lämnat till SD. 

Har det funnits splittringar eller falanger i partiet?

– I den mån att ett stort parti växer snabbt finns det olika uppfattningar och olika idéer om hur man ska utveckla verksamheten. Här har en majoritet valts så nära enhälligt man kan komma. Det här har visat på en bred enighet och det är många som gett det här valet stöd. 

"Legat partiet i fatet"

Under Sverigedemokraternas tid i Vimmerby kommun har Anneli Jakobsson haft en stor roll och varit partiets toppnamn i flera år. Före henne fanns flera andra starka namn som också är borta från kommunpolitiken.

– Det har varit en utveckling i alla kommuner. Vi har vuxit enormt mycket som parti och har ungefär 100 medlemmar i Vimmerby, vilket gör att vi är starka i sak. Vi har engagerade medlemmar och företrädare, så vi har förutsättning att sätta den starkaste listan någonsin inför valet. När pandemin lättar kan vi rivstarta och komma igång ordentligt. Vi kommer ställa det starkaste laget någonsin på valsedeln. Det finns medlemmar som röstat på valberedningens förslag som kommer rösta på Sverigedemokraterna och fortsätta arbeta framåt. Den parlamentariska gruppen har ett starkt stöd i partiet.

Ser du någon risk för att ett nytt parti kan stjäla röster för er?

– Nej, inte alls. Tycker man att Sverigedemokraternas politik är den bästa, röstar man förhoppningsvis på SD. Vi har haft den konkurrensen med lokala partier runt om i landet tidigare och det är ingen konkurrens vi räds eller utgör något problem i stort över huvud taget. Vi är trygga med den organisation vi har och vi är ett av Vimmerbys största partier medlemsmässigt och vi ser fram emot att få utväxling på det i vårt valresultat. 

Ser du att Anneli Jakobssons uppmärksammade uttalanden har varit en belastning för er och att den belastningen inte finns inför nästa val?

– Givetvis är det så att det finns en skriftlig varning som varit utdelad i sak och som föranlett korrigerande samtal kring hur man kommunicerat politiskt tidigare. Det har legat partiet i fatet tidigare. Det är delvis upprinnelsen till diskussionerna som varit och varför man valt en annan politisk ledning. Medlemmarna har gett sitt stöd för en annan inriktning och en politisk utveckling. Jag tror att våra aktier stärkts och kommer stärkas under den här mandatperioden. 

Anneli Jakobsson har lovat en intervju senare under veckan.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt