Annons:

Rockad av centerpartister när Karlsson ersätter Käll – så har processen varit

Leif Larsson (C) är nöjd med valet av Peter Karlsson som partiets nya frontfigur. Foto: Simon Henriksson

Rockad av centerpartister när Karlsson ersätter Käll – så har processen varit

I februari stod det klart att Jacob Käll avsåg att gå i pension senare i år. Nu är det klart att Peter Karlsson (C) kommer efterträda honom.
– Det är ingen jätteskräll, säger valberedningens ordförande Leif Larsson.

Annons:

Jacob Käll var kommunstyrelsens ordförande för Centerpartiet mellan 2019 och 2022. Därefter har han varit vice ordförande i kommunstyrelsen i det rödgröna samarbetet med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Käll, som nyligen blev 70 år, aviserade i februari att han tänkte trappa ned sitt engagemang. Valberedningens uppdrag med att hitta hans efterträdare har nu gått i mål. 

– Vi valde att ha en bred nomineringsprocess. Delvis ville vi haussa arbetet med politik, men det var också för att få inspel från medlemmar och allmänhet, säger Leif Larsson, ordförande i Centerpartiets valberedningen.

Totalt inkom ett 20-tal nomineringar. Det var både externa och interna personer som föreslogs. 

– Vi har pratat ihop oss i valberedningen och valde några stycken att gå vidare med. Det blev ingen jätteskräll och inget namn från gatan, utan vi hade ganska god koll på vilka som var beredda att engagera sig för kommunen, säger Leif Larsson om valet av Peter Karlsson.

Fanns det intressanta namn utifrån?

– Vi fick in namn som inte är medlemmar och som vi kommer jobba vidare med, men som inte är redo för ett vice ordförandeskap i kommunstyrelsen. Det krävs en hel del för det.

Stor rockad väntar

Under arbetets gång med att ta fram Peter Karlsson, vilket givetvis var ett rätt väntat val om han själv bara ville, har fokus legat på att hitta någon som kan leda partiet in i en ny valrörelse.

– Vi ville ha någon som kunde stå i spetsen inför valet 2026 och peka ut hur ledarskapet ska se ut. Peter har haft uppdrag i många år och framför allt inom barnomsorg och skola. Han varit ersättare i kommunstyrelsen och fått insikt i en del kommunövergripande och strategiska frågor. Han har ett grundmurat förtroende i partiet och i breda kretsar i kommunen. Det är ett naturligt och bra förslag. 

Valet skapar en större rockad av centerpolitiker. Rollen som ordförande i barn- och utbildningsnämnden kommer övertas av Lars Sandberg, som nu är vice ordförande i socialnämnden. Hans roll kommer tas av Susanne Linder. Hon har varit ledamot i socialnämnden och ersätts som ordinarie av Lennart Falk. 

– Det här handlar om att skapa ett lag och samtidigt lägga ett förslag på vem som ska leda vårt parti i nästa valrörelse. Det känns bra att kunna ta till vara på den kompetens som finns inom partiet. Vi är det parti som har mest regeringsvana i kommunen och det gör att vi har bra skolade förtroendevalda. Det har medverkat till det här pusslet och den rockad som kommer ske. 

Vill ha fler från andra länder

Att det blir ännu en man som ska leda Centerpartiet kommenterar Leif Larssson så här: 

– Vi jobbar med jämställdhetsfrågan och hoppas inför valet 2026 kunna lyfta fram fler kvinnor. Nu får Susanne Linder en presidiepost i socialnämnden och det finns olika anledningar till att en del inte kunnat engagera sig. Det är ingen dans på rosor att vara valberedningens ordförande och även om vi har duktigt och dugligt folk, så gäller det att få fram fler för framtiden. Där vill vi också ha människor från andra länder. Vi har några medlemmar, men inte i den utsträckning man skulle önska sig. 

Peter Karlsson (C) tror att den andra skoldebatten på kort tid kan ha en positiv inverkan.

– Det går inte att bara sitta hemma och gnälla i soffan. Därför kan det vara positivt med skoldebatten och att den får fler att engagera sig och arbetar politiskt för kommunens bästa. 

Centerpartiet tar det formella beslutet på sitt medlemsmöte i maj och därefter ska även kommunfullmäktige ge grönt ljus. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt