Annons:

Nya servicekontor inom kort – ministern om Vimmerby:

Ardalan Shekarabi besöker Vimmerby under onsdagen.

Nya servicekontor inom kort – ministern om Vimmerby: "Kraftig försämring"

Den statliga närvaron i Vimmerby är närmast obefintlig. Nu tittar regeringen på att förstärka servicenärvaron på mindre orter i Sverige.
– Det här är en kommun som fått en kraftig försämring, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) under sitt besök i Vimmerby.

Annons:

Statens närvaro har försämrats i Vimmerby – och på många andra orter – sedan 2006. I Vimmerby har både Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen lämnat.

Nu jobbar man från regeringshåll med att återigen få statlig närvaro på fler ställen i Sverige. 

– Vi har vänt en trend och jobbar mycket med frågorna kring statens närvaro. Vi bad statskontoret att titta på vad som hänt med statens närvaro mellan 2006 och 2014 och det är en dramatisk försämring på många ställen. Vi har vänt den utvecklingen, både vad gäller att flytta myndigheter och förstärka servicenärvaron. Servicekontoren kan spela en viktig roll för att ge medborgarna en bra service från statens sida och därför vi antalet servicekontor under våren och fortsätter bygga nya under 2019, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S), som besöker Vimmerby på onsdagen.

Om några månader ska tio nya servicekontor öppnas. 

– Vi har 109 nu och kommer ha runt 120 om några månader. Sedan bygger vi ut ytterligare från 1 januari 2019. Målet är att det ska finnas åtminstone en sådan i alla arbetsmarknadsregioner. Enskilda myndigheter kan ha servicekontor på större ställen, men på mindre måste man samarbeta. Vi säger att staten ska fungera som en koncern i det här avseendet.

"Fått en kraftig försämring"

De statliga servicekontor som ska skapas kommer innhålla fler myndigheter än Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten. 

– Vi tillför Trafikverket, för förarproven, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen och på sikt kan det byggas ut ytterligare. Oavsett var man bor, om det är en större ort eller i en mindre, ska man ha tillgång till statlig service. Vi ska också utveckla den digitala servicen.

I Vimmerby har den statliga närvaron blivit närmast obefintlig.

– Här har det lagts ned och på vissa ställen har det byggts ut. Vi ser ett behov av att agera snabbt. 

Kan det innebära ett servicekontor här i förlängningen?

– Det vill jag inte säga nu. Vi ska redovisa samlat vilka orter det handlar om, men vi tittar på var den statliga närvaron är som svagast och det här är en kommun som fått en kraftig försämring, säger Ardalan Shekarabi.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt