Makaroner och köttbullar kan vara ett exempel, menar Niklas Gustafsson.
Foto: MostPhotos
Oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) har lämnat in en motion till kommunfullmäktige om att införa en extra "billig" maträtt inom skolan.
"Vimmerby kommun står inför en utmaning gällande de ökande matkostnaderna inom kostverksamheten. De nuvarande kostnaderna överstiger budgeten med över tre miljoner kronor. Samtidigt ser vi en ökad efterfrågan på näringsriktig kost för våra barn och ungdomar, vilket är avgörande för deras inlärning och välbefinnande", skriver han i motionen.
Förslaget är därför att införa en billig och daglig maträtt på åtminstone en skola i kommunen.
"Genom att erbjuda en prisvärd alternativ måltid dagligen kan vi förhoppningsvis minska våra matkostnader samtidigt som vi säkerställer att barnen får i sig näringsrik mat för att kunna prestera bättre i skolan. Exempel från Bollnäs kommun visar att en sådan åtgärd kan vara framgångsrik. Där har man framgångsrikt implementerat ett enkelt men näringsriktigt alternativ, såsom makaroner och köttbullar, som serveras dagligen som ett komplement till den vanliga menyn".
Inte bra med godis
Niklas Gustafsson (M) menar att det är ansvarsfullt att försöka hitta sätt att minska kostnaderna samtidigt som barnen kan äta sig mätta.
"Det är av största vikt att säkerställa effektiv användning av offentliga medel. Genom att erbjuda en billigare alternativ maträtt ges eleverna möjlighet att välja en kostnadseffektivare måltid, samtidigt som de som önskar fortsätta med den nuvarande menyn kan göra det. Att införa en billig daglig maträtt på skolorna kan vara ett steg i rätt riktning för att balansera våra budgetar samtidigt som vi säkerställer att våra barn får den näring de behöver för att kunna utvecklas och lära sig på bästa möjliga sätt. Det är inte bra för barnen och ungdomarna att hoppa över lunchen i skolan och istället äta godis och dricka energidryck för att orka med dagen", skriver han vidare.
Han vill nu att man utreder möjligheten att införa en extra "billig" maträtt på en skola i kommunen och därefter, vid positiv utredning, genomföra en testperiod för att utvärdera effekterna av detta initiativ på matkostnader och elevers näringsintag. Därefter ska man återkomma med resultatet till fullmäktige.