Annons:

Kommunalrådet om tryggheten:

Kommunalrådet Tomas Peterson (M) ser allvarligt på den senaste tidens händelser.

Kommunalrådet om tryggheten: "Ser allvarligt på det här"

Rån, inbrott och nu även våldtäkt. Flera grova brott har inträffat i Vimmerby den senaste tiden.
– Det här är inte bra. Vi ser allvarligt på det här, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

Annons:

I trygghetsundersökningar hamnar Vimmerby kommun och Kalmar län lågt. Den senaste tiden har en mängd inbrott inträffat. I helgen utfördes också ett väpnat rån mot guldsmedsbutiken Miltons Guld och natten mot lördag skedde en grov våldtäkt i Kungsparken. 

– Den polisiära närvaron är ett bekymmer. Vi har kallat in till ett extra Brå-möte i veckan, det var handeln som tog initiativ till det. Landstinget och polisen var med. Vi ser verkligen allvarligt på det här och det är inte bra. Som jag förstått är det i ganska unga led som en stor del av kriminaliteten sker, säger Tomas Peterson (M), ordförande i kommunstyrelsen. 

Framför allt vill kommunalrådet se en ökad polisiär närvaro. 

– Den avskräcker och inger trygghet. Det vore både bra och nödvändigt. Att det går rykten om att det inte finns poliser i norra Kalmar län är inte bra.

Måste ha större fokus

Ett större fokus från kommunpolitikerna lär hamna på de här frågorna framöver. 

– Vi måste nog ha ett högre fokus. Vi pratar mycket om infrastruktur och så vidare, men trygghet och säkerhet är viktigt. Samtidigt är det en nationell och regional angelägenhet.

Hultsfred har gjort ett upprop nu. Hur tänker ni kring det?

– Vi har inte diskuterat det, men vi hänger nog gärna på Hultsfred. Samtidigt har polisen berättat att de haft tur ibland, att de bara varit några minuter bort vid några incidenter, ändå hinner tjuvarna iväg. Det hade inte hjälpt i det läget om de var tio gånger så många.

"Tagit till oss det"

Det har tidigare varnats för Kungsparken – den park där en kvinna våldtogs grovt natten mot lördag – och nu tittar kommunen extra på parken.

– Vi har tagit till oss det här och satt ett uppdrag på det. Kanske kan vi byta armaturer och så vidare så att vi får bättre belysning. Det kan också gå att göra det luftigare och ta bort sly, så att man inte kan gömma sig. Belysningen är inte bra i den parken.

Även i resten av Vimmerby diskuteras andra möjliga åtgärder. 

– Vi har diskuterat att tända samtliga lampor hela nätterna. Claes (Wetterström, ordförande i VEMAB) har tagit med sig frågan och ska titta på vad det gör i kostnad, det finns ju lågenergilampor numera. Det handlar om trygghet och trivsel. Jag tycker själv att det är lite läskigt när det är mörkt ute och man ska gå ut och gå. Vi är verkligen på frågan.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt