Annons:

FÅR INTE I NÄRHETEN AV VAD MAN ÖNSKAT –

Barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden får inte i närheten av vad man önskat. Det kan Dagens Vimmerby avslöja i kväll. Foto: MostPhotos

FÅR INTE I NÄRHETEN AV VAD MAN ÖNSKAT – "DET ÄR OMÖJLIGT"

Barn- och utbildningsnämnden behövde 28 miljoner. Socialnämnden 37. Detta för att behålla sin nuvarande verksamhet. Nu kan vår tidning avslöja att man inte kommer få i närheten av det.
– Som jag ser det nu blir det omöjligt, säger Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden.

Annons:

Budgetåret 2025 blir det allra första i Vimmerby kommun med prislappsmodellen. I våras kunde vår tidning berätta att nämnderna lämnade in prioriteringar på sammanlagt 65 miljoner kronor utöver sina tekniska ramar.

BUN behövde drygt 28 miljoner och socialnämnden hela 37 miljoner. Samtidigt kunde vår tidning häromdagen berätta att kommunens ekonomiska läge förvärrats ännu mer och att man är en av de fyra med värst risknivå i hela landet enligt Kommuninvest.

Förarbetet inför budgeten, som skjutits fram till hösten, är nu på upploppet och vår tidning har tagit del av siffror som visar att förslaget på prioriteringar för barn- och utbildningsnämnden ligger på drygt 18 miljoner. För socialnämnden handlar det om 21 miljoner i majoritetens kommande budget.

Fjärran från vad de båda nämnderna sagt sig behöva för att kunna upprätthålla sina nuvarande verksamheter.

– Det ser inte ut som att vi får så mycket som vi önskade, men det blir det inte för någon. Vi får se, vi får försöka göra det bästa vi kan, konstaterar barn- och utbildningsnämndens ordförande Lars Sandberg (C).

Vad skulle det här innebära för er om budgeten klubbas med de här förutsättningarna?

– Äskanden vi har gjort, och det är samma för socialnämnden, handlar inte om några utökningar. Det är för att behålla samma nivå som vi har haft tidigare. Vad det innebär får vi se, men någonting måste vi göra. Pengarna räcker inte till, men jag kan inte i det här läget säga hur handlingsplanen blir. Budgeten är inte ens klubbad. 

Menar att det är omöjligt

I våras varnade socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) för omfattande uppsägningar om man inte fick allt man vädjat om. Nu är hon något mer försiktig.

– Det är klart att det kommer bli tuffa tider, men som ekonomin ser ut nu så vet jag inte hur vi kan göra annat än att försöka. Vi kan inte tro att vi under 2025 kommer kunna komma ned på den tekniska ramen. Det är som jag ser det omöjligt. I sådana fall behöver det hända väldigt drastiska saker och för det kommer vi behöva några år på oss. 

Med omöjligt menar du att det blir ett ordentligt underskott 2025?

– Vi ska jobba utifrån budgettrohet, men det här är det första året med prislappsmodellen. Vad jag förstår har andra kommuner lagt beräkningarna på flera år för att komma ned i teknisk ram och som jag ser det nu är det här en omöjlighet. 

Är det risk för massuppsägningar?

– Det här är inget vi kommer kunna åtgärda på ett år. Under 2025 är det omöjligt att minska ned kostnadsmassan så pass mycket och kliva in i en annan kostym. Vi har redan minskat ned personalmässigt och vi jobbar aktivt på individ- och familjeomsorgen för att hitta lösningar. 

Men kommer ni behöva säga upp mycket folk?

– De här summorna är inte offentliga ännu och vi väntar på att de tas av kommunstyrelsen senare i september, men jag vet inte vad vi ska kunna göra. Inom äldreomsorgen är personalbehovet stort och inom IFO kan vi inte bara slå igen. Det här är ett arbete som måste ske på längre sikt. Inom kommunen måste vi hitta fler lösningar som gör att pengar blir över och som vi kan få ut till andra verksamheter. Det här är hela kommunens arbete, säger Eva Berglund. 

Facket varnar

Fackförbundet Sveriges Lärare varnar genom ordförande Monika Johansson för effekterna av den här budgeten. Listan på konsekvensbeskrivningar beskrivs ge anledning till "stor oro". 

Facket ser reducering av tjänster inom förskolan som en konsekvens och att arbetsbelastning och stress ökar. Facket varnar till och med för personalflykt inom förskolan. Facket varnar även för risken att program och profiler behöver avvecklas på gymnasiet, men att det samtidigt ger drastiskt ökade interkommunala kostnader. 

"Det går alltså inte att spara särskilt mycket pengar på gymnasieskolan, utan i stället behöver besparingarna göras genom minskning av antalet tjänster i förskola och grundskola", skriver Monika Johansson i skrivelsen. Samma premisser gäller för vuxenutbildningen, menar hon.

"För barnen i Vimmerby kommun leder det till ett sämre mående, minskad social kompetens och försämrade uppväxtvillkor. De blir sämre rustade för livet. Vi ser redan nu en ökning av droger och psykisk ohälsa bland unga. För Vimmerby kommun innebär det ökade samhällskostnader. Det som man sparar in när barnen är små skapar enorma kostnader när de blir äldre", skriver hon bland annat i sina slutsatser.

Lars Sandberg (C) säger att situationen är allvarlig. 

– Samtidigt finns det inte mer pengar att fördela, så jag förstår att det blir så här. 

Kan det bli aktuellt att titta på skolfrågan igen?

– Jag kan inte säga varken bu eller bä i det här läget. Vi måste se vad som blir klubbat först. Vi tittar hela tiden på möjligheter att minska kostnader. Det kan handla om att byta lokaler eller samordna på ett annat sätt där vi har lokaler. Det är saker vi får ta i. 

"Jag är inte dum"

Att lägga ned gymnasiet ska dock inte vara aktuellt. 

– Det är inte billigare att ha elever i andra kommuner, så det skulle inte ge någon besparing. Det är inte aktuellt, det skulle jag inte säga. 

Är det då mer aktuellt att lägga ned någon grundskola?

– På sikt vet man inte. Vi har hela tiden sagt att en skola inte kan bli hur liten som helst. Det vill inga föräldrar heller. Allt hänger på vad som händer i bygden och i kommunen. 

Ser du en risk att många ännu fler tjänster försvinner?

– Det har redan minskats ned många tjänster. I nuläget ser jag inte det som ett alternativ. Vi får titta på lokalfrågor. 

Kommer du försöka slåss för mer pengar tills budgeten är klubbad?

– Jag har nog slagits så mycket jag kan för de här pengarna. Det finns inte mer, jag förstår det. Jag är inte dum. 

Vår tidning har sökt kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S) och fackordföranden Monika Johansson. HÄR kan du läsa hur det lät när barn- och utbildningsnämnden redogjorde för sin begäran och HÄR motsvarande för socialnämnden. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt