Annons:

Schyman vill gärna se F! i Vimmerby:

Gudrun Schyman ser gärna att Feministiskt initiativ startar i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

Schyman vill gärna se F! i Vimmerby: "Finns sugna medlemmar"

Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman åker land och rike runt för att sprida sitt budskap. Efter tisdagens besök i Vimmerby hoppas den politiska veteranen på en lokalavdelning i staden.
– Jag vet att det finns sugna medlemmar, säger hon till DV.

Annons:

Gudrun Schyman var en av grundarna till Feministiskt initiativ i mitten av 2000-talet. Sedan 2013 är hon åter partiledare – och nu åker hon runt i Sverige för att föreläsa och berätta om feminism. 

På tisdagen var hon i Vimmerby där F! – än så länge – inte har någon lokalavdelning.

– Det kanske kan bli en, efter det här mötet. Det här är i alla fall ett sätt att få till nya. Jag åker till ställen där jag vet att det finns medlemmar som kan vara sugna att starta i mer organiserad form, säger Gudrun Schyman till Dagens Vimmerby strax före sin föreläsning.

Schyman, som tidigare var partiordförande för Vänsterpartiet och har ett mångårigt engagemang i partiet bakom sig, besöker ett tiotal städer i veckan.

– När jag åker ut på mina turnéer är det två, tre städer om dagen och så ligger jag ute i fyra dagar. Det är ett väldigt bra sätt att ha möten på och jag har hållit på med det här ända sedan den förra valrörelsen. Då började jag ett år före valet och jag gillar det här sättet, det är ett bra sätt att mötas i ögonhöjd.

"Otroligt mycket bättre"

Den senaste tidens avslöjanden i form av Metoo-kampanjen sätter enorma avtryck. Gudrun Schyman tror att det kan gynna partiet i valet. 

– Absolut. Det är många som ser att det vi har pratat om i så många år, även andra utanför partipolitiken, inte går att vifta bort. Det går inte att säga att det är enstaka tokskallar. Det här visar på att det finns ett mäktigt mönster i samhället, som handlar om makt och inte om enskilda individer. Det måste vi bryta om vi ska kunna få ett jämställt samhälle.

I opinionsmätningar ligger Feministiskt initiativ kring tre procent. I vissa mätningar har de fått så högt stöd som 3,3 procent. I valet 2014 landade partiet på 3,12 procent.

– Det är otroligt mycket bättre än vid samma tidpunkt inför förra valet. Då låg vi inte ens på en procent. Det ser hoppfullt ut. 

Miljöpartiet har stora problem med väljarstödet, enligt mätningar. Är du rädd för att de ska få röster för att undvika att åka ur?

– Jag tror inte på det där, att vi skulle vara politiska kannibaler. Det finns röster så att det räcker till alla. Däremot är det tragiskt att Miljöpartiet har sålt ut sin själ, det behövs ett starkt miljöparti. 

Tror på de här frågorna

Gudrun Schyman tror att integrationen och välfärdsfrågorna kommer att dominera valrörelsen. 

– Det är frågor som redan är uppe. Jag tror också det blir frågor om de ekonomiska klyftorna som ökar och dessutom hoppas jag att frågan om jämställdhet hamnar högt upp på dagordningen. Ju starkare vi är, desto högre upp kommer frågan. Det såg vi i valet 2014. Då blev alla plötsligt feminister och partierna pratade feminism.

Om en person står och tvekar – varför ska personen rösta på er?

– För att det är alldeles uppenbart att vi behöver politiska verktyg för att komma till rätta med de här problemen, de strukturella problemen, som är ett samhällsproblem. Det är ingen köksbordsfråga, utan det handlar om lagstiftning och då måste frågorna upp i riksdagen.

Efter föreläsningen manade hon besökarna till att engagera sig. 

– Ni vet att ingen annan kan göra det, ni förstår att det behövs feminister i kommunfullmäkige och landstinget. Vi måste in i maktens rum och nu har ni ett uppdrag. Är ni beredda? Vi var 15 när vi började. Det här handlar om makt, om demokrati. Det måste göras – frågan är bara när, sade Schyman. 

Mer från hennes föreläsning kommer senare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt