Annons:

Moderaternas ras fortsätter – SD näst största parti

Moderaternas ras under ledning av Anna Kinberg Batra fortsätter i mätningarna. Foto: Fredrik Wennerlund

Moderaternas ras fortsätter – SD näst största parti

Moderaternas fria fall i opinionen fortsätter. I den senaste mätningen från Demoskop och Expressen är partiet nere på 16,6 procent. Sverigedemokraterna är större.
– Vi har inte sett sådan dramatik i ett parti sedan vi började mäta, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop, till Expressen.

Annons:

Det Moderaterna kan glädja sig åt är att det är 17 månader kvar till valet. 

Men det är nog det enda också. 

Moderaternas ras efter flörten med Sverigedemokraterna bara fortsätter. 

Partiet är nu nere på låga 16,6 procent i Demoskops senaste mätning. På två månader har partiet tappat nästan en tredjedel av väljarna. Ett sådant lågt stöd har M inte haft sedan maj 2003.

– Moderaterna har under den senaste tvåmånadersperioden tappat på bred front och i stort sett i alla demografiska grupper, men tydligast är nedgången i storstad och bland äldre, kommenterar Anders Lindholm, vd för Demoskop och tillägger att man aldrig har sett ett likande ras.

SD näst största parti

För första gången är Sverigedemokraterna större än Moderaterna i en telefonmätning. SD får 18,2 procent. Flykten från Moderaterna har i första hand gått till Centerpartiet och i andra hand till just SD.

– Vi har en tuff period. Mätningar kommer och går men det är valdagen som avgör. Jag vill att vi ska gå starka ur den här tuffa perioden, självklart, och det måste vi göra genom hårt arbete. Genom mer jobbpolitik, genom att visa att vi inte är rädda för att genomföra den, och genom att förtjäna ett större förtroende för att vi kan leda Sverige i en bättre riktning, säger Anna Kinberg Batra.

Så här säger Kinberg Batra om SD:s framgång.

– Det man måste fundera på till valdagen är vilken regering som kan leda Sveriges starkare i en väldigt orolig tid. Det är en alliansregering och en moderat ledning. Det är långt kvar till valet och jag tänker jobba dag och natt för att visa varför det här är så viktigt.

Går bra för Centerpartiet

Det fortsätter också att gå bra för Annie Lööfs centerpartister. Centerpartiet får sitt starkaste stöd någonsin i Demoskops mätningar med 12,1 procent. För Liberalerna (5,1 procent) och KD (3,0 procent) är det fortsatt tungt.

I mätningen går Socialdemokraterna fram lite och landar på 27,8 procent. Vänsterpartiet backar till 7,9 procent medan Miljöpartiet går bättre och får 5,7 procent. 

Feministiskt initiativ får 2,0 procent och skulle inte ta sig in i riksdagen om det var val i dag, enligt Demoskops mätning.

De rödgröna blir större än Alliansen med 41,4 procent mot 36,8.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt