Annons:

HEMTJÄNSTGRUPPEN I RUMSKULLA KAN LÄGGAS NED

Nu riskerar hemtjänstgruppen i Rumskulla att läggas ned igen. Foto: MostPhotos

HEMTJÄNSTGRUPPEN I RUMSKULLA KAN LÄGGAS NED

För drygt ett år sedan "räddades" hemtjänsten i Rumskulla. Nu är den aktuell för nedläggning igen.
– Den spontana känslan är att all arbetsglädje är borta, säger Anna Olofsson, som arbetar i hemtjänstgruppen. 

Annons:

Så sent som hösten 2023 riskerade hemtjänstgruppen i Rumskulla att läggas ned. Det sågs som en möjlig besparing, men till slut lät nämnden hemtjänsten vara kvar i sina lokaler.

I somras diskuterades frågan igen, men då var det inte aktuellt med en nedläggning som nämndens ordförande såg det.

– Nej, det tror jag inte. Nu har både antalet timmar och antalet ärenden ökat, så jag tror inte det blir aktuellt. Men för just Rumskulla, som varit nere på så låga siffror, har vi sagt att vi vill ha det redovisat ofta. Men eftersom det har ökat ser vi ingen anledning till någon åtgärd, sa Eva Berglund (S). 

Men läget har ändrats – på nytt. På torsdagens sammanträde tog nämnden ett inriktningsbeslut. Något som Eva Berglund med eftertryck vill poängtera att det är. 

– Det är inget slutgiltigt beslut, utan det är ett inriktningsbeslut. Vi har påtalat det här tidigare och måste följa upp det. Nu tar vi upp det igen och det är på grund av att det är så få timmar i Rumskulla. Vad jag fått till mig så får man redan i dag stötta upp hemtjänsten i Södra Vi vid behov. 

Det var inte länge sedan ni sa att hemtjänsten skulle få vara kvar?

– Då sa vi också att vi skulle fortsätta att ha en uppföljning på det och nu har antalet timmar sjunkit igen. 

"Finns inte utrymme"

En gräns för att ha en hemtjänstgrupp går vid 10 000 timmar per år, enligt Eva Berglund. Nu är man nere på runt 6 000 timmar per år. Något man inte kan blunda för, säger nämndens ordförande. 

– Vi kan inte utnyttja personalen på rätt sätt och då är det bättre att ta ett inriktningsbeslut och gå igenom det igen. Vi ska göra en riskanalys och konsekvensbeskrivningar, det är mycket som måste göras innan det blir slutgiltigt och det här ska man titta på under 2025. 

När kan ett beslut komma?

– Under 2025 ska vi ta ett beslut. Antalet timmar kan öka också. Det kan räcka med en brukare med många timmar för att det ska bli en förändring. 

Inga tjänster ska riskera att försvinna, enligt Eva Berglund.

– Det finns inte utrymme för ett mindre antal tjänster. Om det blir så, i sådana fall säger jag, så får vi försöka samordna det med Södra Vi. 

Hur mycket räknar ni med att spara?

– Nästan ingenting. Det är 80 000 kronor för hemtjänstlokalen, men det blir ingen minskning av personal. Problemet är att vi inte kan ha en hel hemtjänstgrupp som inte har arbete under hela dagen och som då får sticka iväg under dagen till ett annat ställe. Det är inte bra för någon. Det är bättre att utgå från ett ställe där man vet att man har arbete. 

"Oro och stress"

Anna Olofsson jobbar inom hemtjänstgruppen i Rumskulla och är orolig förstås.

– Den spontana känslan är att all arbetsglädje är borta. Vi vet inte hur de ska spara heller. Räcker det om vi byter lokal eller ska hela gruppen splittras? Frågorna är många, säger hon.

I gruppen är man totalt sju personer och en vikarie.

– Vi åker inte ofta till Södra Vi, det kanske händer fem gånger på ett halvår. Vi har jobb här att göra. 

Det här är som sagt inte första gången frågan är uppe de senaste åren. 

– Det är en oro och stress hela tiden. Det måste ju märkas hos brukarna med, för man gör inget bra jobb som man kan vara stolt över. Och man vill vara stolt över jobbet man gör. 

Känner du något hopp framåt?

– Nä, tyvärr inte. De gör som de vill. Är det inte dags nu så är det dags igen om tre månader. Vi får ingen arbetsro. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt