Annons:

Glädjebeskedet: Inga barn placerade på institution

Eva Berglund, ordförande i socialnämnden, gläds åt utvecklingen. Kommunen har nu inga barn placerade på institution. Foto: Simon Henriksson

Glädjebeskedet: Inga barn placerade på institution

2013 hade Vimmerby kommun 2 726 HVB-dygn. Samma siffra 2014 var 1 417. Under de senaste månaderna har kommunen inte haft ett enda barn placerat på de dyra institutionshemmen. – Det är förstås oerhört glädjande att vi vänt trenden, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S).

Annons:

Socialnämndens stora underskott de senaste åren är det enskilt största skälet till Vimmerby kommuns hårt ansträngda ekonomi. Efter utgången av 2015 har nämnden gjort ett underskott på cirka 100 miljoner på fyra år.

En övervägande del av socialens underskott har historiskt berott på väldigt dyra placeringar av barn och ungdomar i så kallade HVB-hem. 

2013 låg kommunens institutionsplaceringar på 2 726 HVB-dygn och 2014 var det 1 427 HVB-dygn.

I början av 2014 hade kommunen 13 barn placerade på olika HVB-hem. Idag är den siffran noll. 

– Det har successivt minskat och det handlar mycket om det arbete förvaltningen har gjort. Det handlar om mycket om hemmaplanslösningar, som slagit väl ut, säger socialnämndens vice ordförande Marie C Nicholson (M). 

Den positiva nedgången har redan fått genomslag – och genomslaget blir ännu större om majoritetens budget går igenom, menar de. 

– Det kan ju förstås smälla till, men det är en trend vi har vänt i alla fall. Vi har tagit hem alla som varit placerade och kan lösa det i Vimmerby. 

Dyrt med bemanningsföretag

Även familjehemsplaceringar har minskat ordentligt. 

– Det är extremt lugnt med familjehemsplaceringar, vilket är oerhört positivt. Att vi nu har bekräftat att vi inte har en enda HVB-placering är förstås fantastiskt skönt, säger Eva Berglund (S), socialnämndens ordförande. 

Men tyvärr för socialnämndens budget är det annat som ökat och nämnden går, enligt prognosen i september, mot ett underskott på cirka 20 miljoner i år.

– Bristen på sjuksköterskor gör att det blir dyrt med bemanningsföretag. Vi söker sjuksköterskor och av 18 tjänster är sju obesatta. 

Varför ska en sjuksköterska välja just er?

– Vi försöker på alla sätt vara attraktiva, men det gör ju alla andra också. Det är ett smörgåsbord av erbjudanden i Sveriges olika kommuner. Vi ligger lönemässigt bra, men naturligtvis vill vi vara den allra mest attraktiva, säger Marie C Nicholson. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt