Annons:

Socialnämndens underskott ökar – nära åtta miljoner

Socialnämnden, där Eva Berglund (S) är ordförande, visar knallröda siffror i den senaste prognosen. Foto: Jakob Karlsson

Socialnämndens underskott ökar – nära åtta miljoner

Socialnämndens överskrider budgeten med 7,7 miljoner kronor. Det visar prognosen efter årets fyra första månader.
– Vi har haft en del dyra placeringar på missbrukssidan, säger socialnämndens vice ordförande Marie Nicholson (M).

Annons:

2016 tycks bli ett lyckligt undantag i socialnämndens ekonomiska historia. Den senaste prognosen för 2017 visar knallröda siffror: -7,7 miljoner. Underskottet beror på dyra lösningar inom LSS och funktionshinder och en del dyra placeringar inom missbrukssidan.

Ännu värre kan det bli. Fortfarande finns det en stor oro över Försäkringskassans tuffare bedömningar. I Vimmerby granskas sex fall, vilket kan ge ökade kostnader på sex miljoner för kommunen.

– Man gör en omvärdering av assistansen och när Försäkringskassan drar ned på antalet timmar går det till oss istället. Det känns som ytterligare ett sätt att lasta över kostnader på kommunerna. Människor har fortfarande behov av hjälp och kommuner är det yttersta skyddsnätet. Någonstans tror jag att man måste tänka om i det här läget, säger Eva Berglund (S). 

– Man har lyft bort vissa saker från det grundläggande behovet, som exempelvis egenvården, och det tycker jag är helt galet, säger Nicholson.

Krävs det en lagändring?

– Det här har skett utan politiskt beslut och regeringen behöver se över det här. Man sätter en gräns på 20 timmar, sen är det allt eller inget. Det borde vara en bedömning som ger en viss summa istället.

"Väldigt glada för"

Positivt för socialnämndens ekonomi är att man inte längre har några kostnader för utskrivningsklara inom landstingets sjukvården. Den summan låg på 1,8 miljoner ifjol.

– Det är vi väldigt glada för och det är ett led av den satsning vi gjort på Vimarhaga. Jag hoppas vi kan hålla det vid noll året ut. 

Från och med 1 juni kommer kommunens socialjour skötas av Höglandet.

– Jag vet inte om vi sparar pengar på det, men det ger bättre service. Man ska inte komma till en politiker när man ringer det första samtalet till socialen, man behöver komma till någon som är mer professionell, säger Nicholson. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt