Annons:

Kraftigt försämrat läge för investeringar – måste kapa två tredjedelar

"Håll i hatten – för det kommer att bli blåsigt". Det beskedet lämnar kommunalråden Tomas Peterson (M) och Helen Nilsson (S).

Kraftigt försämrat läge för investeringar – måste kapa två tredjedelar

Vimmerby kommun behöver göra investeringar för drygt 150 miljoner kronor 2019. Men prognosen pekar mot att kommunen endast klarar av en tredjedel av det.
– Det kommer krävas stora prioriteringar, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Annons:

Måndag och tisdag den här veckan inleds arbetet med budgeten för nästa år. Då ska, bland mycket annat, investeringsbitarna ses över. 

Kommunen har ett behov på drygt 150 miljoner – men ingenting talar för att man ska klara det. 

– På listan finns det så mycket för 2019, men som planeringen ser ut måste vi ned betydligt enligt den redovisning vi har fått. Vi måste nog gå ner till 50-55 miljoner kronor, säger Helen Nilsson (S). 

Vad beror det på?

– Det beror på hur det ser ut i omvärlden, prognoser för vad vi kommer att få in i skatteintäkter och vad vi kan lägga i eget investeringskapital. 2019 ser något sämre ut än 2018. 

"Måste ställas mot ett annat"

Behoven av investeringar är stora inom flera områden i Vimmerby kommun. Den nya prognosen är därför dyster. 

– Det känns tufft. Det har varit tufft varje år den här perioden, vi har kämpat för att få en ekonomi som gör att vi kan ta lån igen. Den här prognosen gör det inte lättare. Det gäller att vi tar det på allvar. 

Om kommunen bara klarar av att investera en tredjedel av behovet kommer det krävas rejäla prioriteringar.

– Varje förslag måste stå mot ett annat. Vi sätter oss nu med det och går igenom hela listan, naturligtvis inom majoriteten men också inom varje grupp, när det gäller vad vi vill prioritera. Vi vill investera 50 miljoner med eget kapital, men det lär sannolikt tillkomma lånedelar. 

Det kan bli aktuellt att ta upp nya lån för att lösa investeringar?

– Om det är nödvändigt, ja. Vi har betalat av en hel del, men tar vi nya lån ökar det på bördan igen. Vi måste prioritera, men för det absolut nödvändiga kan det bli aktuellt.

"Måste vara långsiktiga"

Enligt Helen Nilsson (S) är det viktigt att kommunen agerar långsiktigt. 

– Det går inte att göra något bara för att det är valår. Vi måste vara långsiktiga och ansvarsfulla. 

Vilka är de stora delarna i investeringsbudgeten?

– Dels så har vi diverse renoveringar, vissa investeringar på våra fastigheter och på idrottsanläggningar. Skalskyddet på stadshuset håller inte måttet. En stor del ligger på räddningstjänsten. Det finns måstedelar i det här och de delarna tar nästan alla pengarna.

"Blir blåsigt"

Men även när det gäller driften ser 2019 plågsammare ut. I en kommentar har kommunalråden skrivit "Håll i hatten för det kommer att bli blåsigt". Enligt kommunens controller finns ett begränsat utrymme för politiska satsningar på fyra till fem miljoner kronor.

– Det finns att bita i, både när det gäller driften och investeringarna framåt. Vi har stora utmaningar framför oss, säger Helen Nilsson. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt