Annons:

Så stort är kommunens investeringsbehov på lång sikt

Astrid Lindgrens skola får en relativt stor del i investeringsbudgeten för 2017. Foto: Vimmerby kommun

Så stort är kommunens investeringsbehov på lång sikt

Det totala investeringsbehovet för åren 2017 till 2021 bedöms vara närmare 334 miljoner kronor. Där sticker 2018 ut med ett behov på 140 miljoner kronor. Men den pressade investeringsbudgeten för 2017 ligger fast på cirka 35 miljoner kronor.

Annons:

I investeringsbudgeten för 2017 finns inga större investeringar inplanerade. Den enskilt största posten är upprustning av Astrid Lindgrens skola (fem miljoner kronor). 

Men det totala investeringsbehovet för de kommande åren är bra mycket större än så. Det bedöms vara en bra bit över 300 miljoner kronor. 

– Det är inklusive bolagen. VEMAB har en prognos på 50 miljoner kronor om året för att klara omställningen vid Reningsverket som ska byggas om för de nya industriavtalen efter 2019. Det finns också andra behov av investeringar i VA-anläggningar och i det nya avfallssystemet. VEMAB har egna muskler att hantera sina investeringar, men kommunkoncernens lånebild påverkas ändå, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M). 

"Rejäl lista"

De större investeringsprojekten kommande år är en ny förskola, ytterligare ett gruppboende, ett trygghetsboende, ett äldreboende och en ny skola. Som mest angeläget lyfter kommunalråden fram en ny förskola och ytterligare ett gruppboende.

– Vi har en rejäl lista och det är mycket vi behöver investera i, säger Peterson (M). 

Under tisdagens kommunstyrelsesammanträde diskuterades investeringsplaneringen på längre sikt. 

– Vi pratade om vilka kostnader vi kommer ha, om skatter, om urbanisering och om att ta upp lån. Vi är väl inte helt framme som trygg låntagare hos bankerna, men vi har gjort åtgärder och det börjar rätta till sig 

Ligger fast

Investeringsbudgeten för 2017 ligger fast på 35 miljoner kronor.

– Men det kan alltid ske omprioriteringar. Vi ser också att det kan finnas alternativ för privata aktörer att bygga, men då måste det också finnas klara detaljplaner och tomter, säger Tomas Peterson (M). 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt