Annons:

Miljöpartiet dubblar sin lista – siktar på två mandat:

Caroline Axelsson, Annika Fundin och Peder Legell står överst på Miljöpartiets lista till höstens val. Foto: Simon Henriksson

Miljöpartiet dubblar sin lista – siktar på två mandat: "Vore önskvärt"

Miljöpartiet hade bara tre namn på sin lista till kommunfullmäktigevalet 2014. Nu har partiet sex politiker på sin lista – och siktar på att återigen få två mandat.
– Det vore önskvärt för Vimmerby, säger Annika Fundin, som toppar valsedeln.

Annons:

I valet 2010 nådde Miljöpartiet de gröna sin bästa notering i Vimmerby kommun någonsin. Under den mandatperioden hade partiet två mandat i fullmäktige – nu vill de återta det mandat man förlorade efter förra valet. På listan har partiet sex politiker, vilket är dubbelt så många som i förra valet. 

– Det känns jättebra och skönt. Det är svårt att få folk att engagera sig, jag tror att alla känner likadant, så det känns bra. Det har varit sorgligt att se den ena unga politikern efter den andra hoppa av kommunfullmäktige, säger Caroline Axelsson (MP), som innehar det enda mandatet under innevarande mandatperiod.

Toppar listan gör dock inte Axelsson. Högst upp står 31-åriga Annika Fundin och bakom henne 62-åriga Peder Legell. Först på tredje plats kommer Caroline Axelsson, 38. Bakom dem finns Roger Fundin, 42, Per Nilsson, 70 och Steinn Irvall, 46. 

– Det känns bra att toppa listan. Jag har varit med ett tag, det här är fjärde mandatperioden för mig. Jag satt som ordinarie mellan 2010 och 2014 och har suttit med i Valnämnden bland annat. Jag tycker att det vore önskvärt att få två mandat igen, säger Annika Fundin. 

Siktar på landstinget

Peder Legell är helt grön inom politiken, även om han har funnits med i perifierin i flera år.

– Jag har valt att inte vara med, fast att jag har funnits i perifierin i sex, sju år. Men ju äldre man blir, desto viktigare blir tankarna om klimatet. I och med barn och barnbarn får man se det på längre sikt. Man blir orolig över klimatet, säger han och fortsätter:

– Nu ställer jag upp en mandatperiod och får se vad jag kan åstadkomma. 

Caroline Axelsson siktar dock först och främst på att bli landstingspolitiker nästa mandatperiod. 

– Jag har suttit åtta år i fullmäktige och känner att det kan vara klokt att byta. Det är roligt att vara i majoritet och få vara med och bestämma. Inte för att det finns något som säger att vi inte gör det här nästa mandatperiod, säger hon.

"Hade varit suveränt"

Miljöpartiet säger sig vara öppna för samarbete med flera andra partier, men ser helst en majoritet bestående av dem, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

– Det hade varit suveränt, säger Axelsson. 

Annika Fundin säger att hon är öppen för diskussion.

– Mycket beror på konstellationer. Vi har varit oppositionsparti hela tiden, men haft en valteknisk samverkan den här mandatperioden. Vi fick en nämndsplats tack vare det och jag har känt att jag har kunnat vara med och påverka i miljö- och byggnadsnämnden. 

Caroline Axelsson tycker att samarbetet med Centerpartiet har fungerat bra den här mandatperioden.

– Det har fungerat bra sedan dag ett. Men överlag behöver vi synas mer. 

Miljöpartiet fick 2,91 procent av rösterna i valet 2014. Med den nya treprocentspärren hade inte det räckt i höstens val. Mer om de viktiga frågorna för Miljöpartiet kommer senare.

Fakta

Miljöpartiets valsedel till höstens val 2018:

1. Annika Fundin, Vimmerby 31 år
2. Peder Legell, Vimmerby 62 år
3. Caroline Axelsson, Storebro 38 år
4. Roger Fundin, Pelarne 42 år
5. Per Nilsson, Vimmerby 70 år
6. Steinn Irvall, Storebro 46 år

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt