Annons:

LÄRARE SLÅR LARM: ”DET BLIR FRUKTANSVÄRT”

Vimarskolan står inför stora nedskärningar i höst och lärare slår nu larm om konsekvenserna. Foto: Jakob Karlsson

LÄRARE SLÅR LARM: ”DET BLIR FRUKTANSVÄRT”

Lärare på Vimmerbys två högstadier är djupt oroade efter rektorernas besked om nedskärningar. Redan i dag anser man att kommunen inte lever upp till skollagen fullt ut.
– Jag skäms för att säga att alla elever inte får den hjälp de behöver, säger en av de lärare som Dagens Vimmerby pratat med.

Annons:

Förra veckan kunde Dagens Vimmerby berätta om kommande nedskärningar på Vimarskolans och Astrid Lindgrens skola högstadier. På Vimarskolan handlar det om 5,46 av de cirka 23 tjänsterna.

Rektorn Pernilla Begu sa så här till Dagens Vimmerby:

– Det här kommer bli väldigt väldigt tufft. Jag ser det som omöjligt att jag ska kunna följa skollagen. De elever som har rätt till särskilt stöd kommer jag inte kunna tillgodose med de här siffrorna.

”Pratar bara pengar”

DV har pratat med fyra lärare som alla vill vara anonyma på grund av upplevd risk för repressalier. En av dem har valt att säga upp sig på grund av den resursbrist han ser inom grundskolan i Vimmerby kommun.

– I Vimmerby pratar man bara pengar hela tiden. Det är det enda argumentet man får och det är så tröstlöst när man försöker göra någonting. Vi har en ansträngd arbetsmiljö på AL-skolan och min personliga syn är att man helt och hållet struntar i kvalitén. Skolan i Vimmerby kommun ska vara så billig som möjligt. I en klass på AL sa eleverna att jag var den elfte MA/NO-läraren de haft på tre år. Vad blir det för kvalité då?

”Ligger på noll”

Både assistenttjänster och lärartjänster kommer ryka om rektorerna på högstadierna inte får mer medel.

– Vi har det redan illa som det är i dag. Vi ligger på noll och det finns ingenting att ta av. Vi har hälften behöriga lärare och ska ta bort ytterligare tjänster. Belastningen på de som blir kvar kommer bli enorm. Det leder till mer undervisningstid, större grupper och färre assistenter blir det ett elände på så många olika sätt. Det otäcka i förlängningen är att måluppfyllelsen blir sämre.

”Känns jobbigt”

Lärarna anser att det redan nu går att diskutera om skollagens krav på att elever med behov ska få särskilt stöd uppfylls i Vimmerby kommun. 

– I mina ögon bryter man mot skollagen redan nu. Man behöver ha så hög grad av behov innan man får den hjälp man behöver, ribban ligger jättehögt redan. Vi får elever som inte klarat ämnen i mellanstadiet men vad får de för hjälp här? Det finns inga mindre grupper som fångar upp dem, specialpedagogerna har fullt, det finns inga extra stöd i klassrummen. Vi har inte resurser att fånga upp de elever som ligger tydligt efter och det känns jobbigt. Som lärare får man göra ett val där man prioriterar vissa elever, säger läraren och fortsätter:

– Vi har föräldrar som verkligen måste ligga på och kämpa för att deras barn ska få den hjälp det behöver, men det är inte säkert att det räcker ändå. Vi har haft exempel där föräldrarna fått nej trots att de verkligen kämpat. Min bild är att man kan ifrågasätta om vi följer skollagen som det är i dag. Därför blir det så fruktansvärt när man tittar på att ta bort ännu mer. Minsta grej kan få det att falla.

”Blir omöjligt”

Vad konsekvensen blir om nedskärningen realiseras är förstås inte svårt att gissa.

– Vi kommer inte kunna uppfylla lagen om särskilt stöd, slår lärarna fast. 

– Det blir omöjligt att bedriva en någorlunda kvalitetsinriktad undervisning. Det enda vi kan spara på är folk och det vi kan göra är att ta bort personal för ungar som behöver stöd eller öka klasserna.

Vimarskolans rektor Pernilla Begu tittar på att gå från fyra pallellklasser till tre. Det ger kraftigt ökat antal elever per grupp.

– Det vore vansinnigt. Det är bekymmersamt att hinna med alla redan i dag. Får vi tio till i klassen blir det hopplöst. Det kommer leda till ökad otrygghet och fler kränkningar.

– En framgångsfaktor är att man har koll på eleverna och har en relation med den. Blir det fler elever och färre lärare så försvinner det.

”Måste justeras”

Försvinner assistenttjänster skulle öka lärarnas arbetsbelastning.

– Det är en oro. I veckan kom det fram ungdomar och frågade om de inte kommer få ha kvar sin assistent. Det blir otryggt för eleverna när de måste oroa sig för om de får ha kvar sin assistent eller ej. Vi lärare har redan en hög arbetsbelastning. Hur ska vi orka ta den biten också?

BUN fick 15,5 miljoner i ökat anslag i år, vilket inte ens var hälften av vad man begärt.

– Man kan undra vad man tänkte att pengarna skulle täcka? Nu hade man förskolestoppet och pengarna gick dit. Det kändes inte som man tänkte på de andra verksamheterna. Har man besparingskrav måste de jämnas ut över alla verksamheter, så det inte rasar sönder på ett bygge.

Vad vill ni ska hända nu?

– Det som vi står inför måste justeras. Vi behöver ha den normalnivå vi har i dag. Vi kan inte ta den här nedskärningen, vi lever knappt ens upp till det vi ska ha i dag.

I kväll tar kommunfullmäktige beslut om ett extra anslag till barn- och utbildningsnämnden på 2,5 miljoner kronor – vilket BUN hävdar räcker för att upprätthålla den verksamhet som nämnden bedrev 2017. Allt talar för att fullmäktige säger nej. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt