Annons:

Oppositionsrådet: ”Varit flera förlorade år inom BUN”

Ingela Nilsson Nachtweij menar att det har varit flera förlorade år inom BUN.

Oppositionsrådet: ”Varit flera förlorade år inom BUN”

Efter kritiken från Skolinspektionen, nytt jätteunderskott och missad handlingsplan riktar Centerpartiets Ingela Nilsson Nachtweij hård kritik mot barn- och utbildningsnämnden.
– Vi ser att det behövs en kraftfullare politisk styrning, säger oppositionsrådet.

Annons:

Barn- och utbildningsnämnden står inför flera mycket tuffa uppgifter. Det finns skarpa hot om nedskärningar inom grundskolan till hösten, ekonomiska prognosen pekar på minus tolv miljoner – och Skolinspektionen har riktat mycket allvarlig kritik mot två skolenheter.

Utöver det kunde Dagens Vimmerby i slutet av april berätta att nämnden inte tog fram den handlingsplan som kommunstyrelsen beställde.

– Redovisning skedde och vi fick inga andra signaler då av kommunstyrelsen än att dom var nöjda, skrev Lis Astrid Andersson (S) och menade att redovisningen skedde muntligt.

 "Reflekterar över styrningen"

Den förklaringen köper inte Ingela Nilsson Nachtweij.

– Det håller inte. Det är olyckligt när varken ordförande eller förvaltning inser värdet av skriftliga uppföljningar i kommunikationen och dialogen med kommunstyrelsen. När KS använde sin uppsiktsplikt (när en nämnd inte håller budget)  på mitt initiativ våren 2017 och det inte leder till några förändringar så reflekterar vi i oppositionen över styrningen och ledningen i vår kommun med nuvarande majoritet som består av S och M, säger hon.

Upplever du att kommunstyrelsen vad nöjd med den redovisning BUN lämnade?

– Nej, det var man inte. Det här var i vevan som Birgitha Sahlin avsade sig arbetsmiljöansvaret och majoriteten plockade in en konsult. Vi hade velat vara kraftfullare i det skedet.

 "Började med förslaget om skolnedläggningar"

För en tid sedan fick barn- och utbildningsnämnden ett nytt uppdrag om att ta fram en handlingsplan och det arbetet pågår.

– Vi ser nu ett år senare att problemen inom BUN är ökande och Skolinspektionens granskning av AL-skolan kräver omfattande åtgärder. Givetvis ska rektor och personalen på AL stöttas i det arbetet. 

Ser du det här som ett förlorat år för BUN?

– Det har varit flera förlorade år och om man ska vara tjatig så är min känsla att det började med förslaget om skolnedläggningar. Det har inte blivit konstruktivt arbete sedan dess. Socialdemokraterna och Moderaterna måste nu visa ett ännu tydligare ledarskap för att skapa konstruktiva förbättringar. Våra barn och unga förtjänar en mycket bättre verksamhet. Dock ska vi alla komma ihåg att personalen, varje dag arbetar hårt utifrån de förutsättningar som finns för att verksamheten ska fungera.

 "Vi har drivit på"

Kommunstyrelsens arbetsutskott tog den 15 maj beslut om vad handlingsplanen ska innehålla. Det handlar bland annat om kunskapsläget inom organisationen, budgetdisciplin och organisationen för högstadiet.

Kunde ni i oppositionen agerat annorlunda?

– Jag tycker att vi har drivit på och man kan alltid göra mer. Vi har lagt en del förslag om samlad skoldag och att ta kontroll över digitaliseringen. Det är ett skifte nu och digitaliseringen kan innebära effektiviseringar, men då måste man vara på den bollen.

 "Fått sig en törn"

I höstas sa Ingela Nilsson Nachtweij att förtroendet för Birgitha Sahlin försämrats.

– Vi står fast vid att det fått sig en törn, men det är inte vi som äger den frågan.

Hur hade ni agerat om ni gjort det?

– Det är det politiska ledarskapet vi vill byta ut, det är de som äger frågan. Vi ser att det behövs en kraftfullare politisk styrning och det är S och M som styr och leder den här nämnden. Man kan också undra hur mycket vice ordförande Kjell Alexandersson stöttar Lis Astrid som ordförande. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt