Annons:

Enorm demografisk utmaning för Vimmerby:

Den demografiska utmaningen som Vimmerby – och hela Sverige – står inför ger kommunalrådet Helen Nilsson (S) huvudbry. Foto: Jakob Karlsson

Enorm demografisk utmaning för Vimmerby: "Huvudbry varje dag"

I SKL:s analys för hur välfärden ska klaras pekas kommunernas utmaningar ut som enorma. Kommunerna måste effektivisera, enligt analytikern Roger Molin.
– Vi har de tuffaste åren nu framför oss, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Annons:

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, menade att kommunerna behövde höja skatten med 13 kronor per hundralapp. Nu försöker man använda andra sätt att förmedla en oerhört svår situation för kommunerna de kommande åren.

– 13-kronors skattehöjning var ett sätt att illustrera hur det ser ut. Nu beskriver vi istället hur många miljarders kronor det handlar om, säger Roger Molin, analytiker på SKL, i ett klipp som visades för kommunfullmäktiges ledamöter i förra måndagen.

Den bild som målas upp är definitivt alarmerande. Sverige som helhet står för enorma utmaningar med demografin – och kommunerna måste effektivisera, menar SKL.

– Effektiviseringar må vara trist, men ni måste radikalt effektivisera era verksamheter. Ni kanske kan ordna fyra, fem kronor med skattehöjningar – men det resterande behöver ni göra via effektiviseringar, säger Molin i riktning till kommunerna.

"Krävs något helt nytt"

Det som nu måste ske är i det närmaste något revolutionerande, enligt SKL-analytikern.

– Nu krävs något helt nytt, nu krävs det ett språng. Vi har sett sådana språng tidigare med ny teknik. En gång i tiden jobbade 90 procent inom jord- och skogsbrukssektorn. Nu är det 1,5 procent. Digitaliseringen är ert sätt att kunna lösa det. Effektiviserar ni inte, så handlar det om nedskärningar. Skattevägen kommer inte att gå.

Under 2017 passerade Sverige tio miljoner invånare. Redan 2026 beräknas vi passera elva miljoner.

– Till 80 procent beror det på invandring och till 20 procent av födelseöverskott.

Till 2035 sker en fördubbling av antalet som är 85 år eller äldre i landet.

– Det betyder också mycket mer att göra. Sedan är det inte 100-åringarna eller personer mellan 82 och 92 som är problemet, för de är så få. Det är personer mellan 65 och 75 som kostar mest, det är då man börjar få bekymmer med hälsan. Det är inte heller bara fler äldre som är ett kostnadsproblem, utan också att befolkningen växer så rekordsnabbt. För dem som är mellan 20 och 75 är det ganska låga kostnaderna, det är i förskola och skola som totalkostnaden finns. När Sverige växer rekordsnabbt så förstår man att kostnaderna ökar väldigt kraftigt, säger Roger Molin.

"Kommer inte som en överraskning"

Dessutom behöver invandrade personer snabbare komma i arbete, gapet mellan in- och utrikesfödda måste minska avsevärt och fler behöver stanna längre i arbetslivet, enligt SKL. 

– Genomsnittet för att komma in på arbetsmarknaden i dag är 27, 28, 29 år någonstans. Att tidigare gå från CSN till arbetslivet skulle ge överlägset mest. 

Den dystra bilden är bra att alla i fullmäktige får se, säger Helen Nilsson (S).

– Det kommer inte som en överraskning, men det är bra om alla förstår det här för att vi ska inse allvaret med ekonomin framåt. Vi kommer att ha ett jättepussel med ekonomin och rekryteringar. Vi har kämpat med ekonomin, men det får vi också fortsätta att göra framåt, säger kommunalrådet.

Finns det en plan för hur ni ska lösa det här?

– Det viktigaste är att alla blir medvetna. Vi är inte unika, alla kommuner är rädda för det här. Vi har fått den här informationen i ett par år, men vi kan ju inte heller höja skatten med 16 till 17 kronor, säger hon och fortsätter:

– Så kan vi inte bedriva politik. Ett sätt är att se över varje organisation, varje nämnd, varje förvaltning. Ett måste för oss är fiber och kommande investeringar på digitaliseringar. Man kan tycka att man är tokig med skolstrukturer, men det är ett led i att effektivisera. Nu ville man i folkomröstningen att vi skulle hitta andra vägar och då får vi försöka göra det. Men det är inte helt enkelt.

"Ger oss huvudbry"

Helen Nilsson (S) säger att situationen är mycket svår.

– Det är svårt, jättesvårt. Tittar vi framåt så har kurvan sedan 2015 stuckit rakt upp och kommer hålla på så tills det vänder nedåt runt 2021. Vi har de tuffaste åren framför oss, innan det kan återhämta sig något. 

Innan man är på samma nivå som 2014 beräknar SKL att det dröjer ända tills 2040.

– Det ger oss huvudbry, det pratar vi om varje dag, säger kommunalrådet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt