Annons:

Förvaltningschefen Birgitha Sahlin vet ännu inte hur mycket personaltätheten i grundskolan minskas i höst. Foto: Jakob Karlsson

Tillskottet räddar en mängd tjänster i grundskolan i höst

Barn- och utbildningsnämndens extra tillskott på 1,5 miljon räddar 4,75 tjänster i grundskolan i höst. Trots det kommer det bli nedskärningar.
– Jag kan inte säga hur många tjänster som försvinner, säger Birgitha Sahlin, förvaltningschef.

Annons:

I kommunfullmäktige i måndags togs beslutet om att tillföra 1,5 miljon extra till barn- och utbildningsnämnden. Nu är det klart hur pengarna kommer att användas. I höst räddar pengarna 1,5 tjänst på Södra Vi skola, 1,25 vardera på de båda högstadierna och 0,75 på Frödinge skola.

Totalt sett minskas dock personaltätheten. Några uppsägningar av fast anställda personal blir det inte, men däremot kommer inte vissa tidsbegränsade anställningar att förlängas.

– Det är viktigt att säga att det här inte är en utökning av BUN:s verksamhet och skälet till att pengarna räcker till så pass mycket är att vi får en halvårseffekt, säger Sahlin. 

Hur många tjänster försvinner?

– Det har jag ingen aning om. Man gör olika på varje skola och det är upp till varje rektor. Man kan exempelvis ha större klasser. Jag tror att rektorerna kommer ha det klart strax innan terminen börjar i höst.  

"Kunde inte rösta varken för eller emot"

Centerpartiet ville tillföra ytterligare en miljon, vilket också var nämndens önskemål.

– Vi bedömer att det hade gett ytterligare två tjänster till Vimarskolan och AL-skolan.

Lis Astrid Andersson säger så här:

– Det är viktigt att vi kan stärka upp, men det är inte tillräckligt.

Omröstningen i fullmäktige slutade 19-17 till förmån för majoritetens förslag. Flera socialdemokrater valde att avstå, däribland Lis Astrid Andersson.

– Nämnden hade begärt 2,5 miljoner och det behövde vi. Jag kan inte rösta emot det nämnden begärt.

Varför röstade du inte för 2,5 miljoner?

– Jag kände inte att jag kunde rösta varken för eller emot mitt parti, säger Lis Astrid Andersson som inte ville utvecklas sitt svar djupare än så.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt