Annons:

Barn- och utbildningsnämnden, där Lis Astrid Andersson är ordförande, har sagt ja till en utredning om att flytta årskurs sex till Vimmerby stad. Foto: Privat

Vill flytta hela årskurs 6 till Vimmerby – ”Inte likvärdigt”

Barn- och utbildningsförvaltningen ska ta fram en utredning som tittar på konsekvenserna av att flytta årskurs sex från kransorterna och in till grundskolorna i Vimmerby.
– Det är inte likvärdig utbildning om våra elever ska ha två lektioner i moderna språk samma dag, säger Birgitha Sahlin.

Annons:

Förslaget är en del av den handlingsplan som förvaltningen tagit fram och som nämnden röstade om i onsdags. En del innebär, som DV tidigare berättat, en utredning om att flytta årskurs sex från kransortsskolorna och in till Vimmerby.

– Rumskulla går redan på AL-skolan och om jag förstod det rätt har vi en elev i årskurs sex i Tuna. Det här är inget färdigt förslag utan vi vill se vilka konsekvenser det får, säger nämndens ordförande Lis Astrid Andersson (S). 

"Väldigt dyra bussresor"

Majoriteten upplevde ett mycket svårt nederlag i folkomröstningen om kransortsskolorna 2016.

– Det här är absolut inte ett sätt att komma åt de mindre skolorna. Ursprunget är att det är väldigt dyra bussresor och att eleverna måste åka in till Vimmerby två gånger i veckan ändå för att läsa moderna språk, slöjd och hemkunskap. Det här är sprunget ur ett verksamhetsperspektiv.

– I dag anser rektorerna att de lägger pengar i sjön för det kostar väldigt mycket med två bussresor in till Vimmerby varje vecka. Ska man bara åka in en dag måste eleverna läsa sina två lektioner i moderna språk samma dag och då har vi ingen likvärdig utbildning, säger Birgitha Sahlin.

Centerpartiet röstade emot utredningen. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt