Annons:

Brunegård vill sätta hedersförtryck på agendan – ”Utbildning är A och O”

Gudrun Brunegård är orolig för kommunernas rutiner när det gäller hedersförtryck. Foto: Jakob Karlsson

Brunegård vill sätta hedersförtryck på agendan – ”Utbildning är A och O”

Senaste åren har det blivit ett större fokus på hedersförtryck och kunskapen i det svenska samhället har ökat. Men fortfarande finns det mycket kvar att göra, tror kristdemokraten Gudrun Brunegård.
– Vi har en högre andel personer från kulturer i landet där hedersförtryck kan förekomma, säger hon.

Annons:

För en tid sedan skickade Kristdemokratiska Kvinnoförbundet i Kalmar län, där Gudrun Brunegård är ordförande, ut tre frågor om arbetssätt när det gäller hedersförtryck till länets tolv kommuner.

Bara fem har svarat. Vimmerby är en av dem och Hultsfred är en av de som inte har svarat.

– Vi gjorde detta för att vi ville ta reda på vilken beredskap kommunerna har och utbildning är A och O. När det blir skarpt läge måste det finnas tydliga rutiner där man vet vad man ska göra. Jag blev extra stolt när jag såg Vimmerbys rutiner och det flödesschema man tagit fram till alla arbetsplatser. Det är exakt den typen av handlingsplan som behövs i en akut situation. Då har man inte tid att sitta och gräva i dokument.

 "Kommer att följa upp det"

Att så många, sju av tolv, inte svarat bekymrar Brunegård.

– Jag har respekt för att man i olika kommuner kan ha en arbetsbörda som gör att de måste prioritera, men i värsta fall kan det betyda att de återstående kommunerna inte har något arbete för att motverka hedersförtryck. Vi kommer följa upp det här och se varför man inte har lämnat in svar. 

Brunegård anser att samhället har fått upp ögonen för problematiken med hedersförtryck, men att mycket fortfarande behöver göras.  

– Det pratas mer och mer om hedervåld och hedersförtryck. Vi vet att många flickor kan vara oroliga för att åka hem under sommarlovet och att de är oroliga för att de ska bli bortgifta. Det viktiga är att man vågar söka hjälp och att man får hjälp när man söker den. Könsstympningar förekommer i många olika kulturer och det finns en risk för att man passar på under sommarlovet. I dag har vi en större andel av personer från andra kulturer där man har en annan syn på kvinnans rätt till självständighet. Det är väldigt viktigt att de flickorna och kvinnorna kan få hjälp. Alla kvinnor ska ha ett val och med tiden kommer även nyanlända se vilka förväntningar det svenska samhället har och det är ett absolut krav att man respekterar flickors och kvinnors rättigheter och frihet.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt