Annons:

Kommunalrådet efter statsministerns besök:

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) tillsammans med statsminister Stefan Löfven. Foto: Linus Johansson

Kommunalrådet efter statsministerns besök: "Riktade kritik om det"

I onsdags fick Vimmerby besök av Sveriges mäktigaste politiker. Kommunalrådet Helen Nilsson (S) valde att lyfta kritiken mot de uteblivna satsningarna på infrastrukturen i Kalmar län vid samtal med Stefan Löfven.
– Vi politiker i länet ger inte upp, säger hon.

Annons:

Statsminister Stefan Löfven (S) besökte Vimmerby och Astrid Lindgrens Värld i onsdags. Under två timmar visades han runt i parken, fick träffa anställda, barn och se en föreställning med Pippi Långstrump. 

Dessutom presenterade han en jättesatsning på besöksnäringen i Sverige.

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) fick även hon tillfälle att sitta ned med sin partiledare. 

– Jag fick ett gott intryck av hans besök, han är genuint intresserad av medborgarna och deras frågeställningar. Han ville verkligen prata med dem som jobbar där och det är bra, säger Helen Nilsson (S). 

"Visar hur viktiga vi är"

Totalt vill Socialdemokraterna satsa 100 miljoner kronor årligen under nästa mandatperiod. En satsning som alltså offentliggjordes på ALV. 

– Jag tycker att det är jättebra, det gagnar oss i Vimmerby naturligtvis. Han tycker att vi har en stor turistattraktion här och det har vi också. Det är vi stolta över och det är han också. 

Vad tänker du kring att han väljer just ALV för att presentera satsningen?

– Det visar hur viktiga vi är som nod, både i Kalmar län och i Sverige och mot utlandet. Där känner jag att han har träffat helt rätt. 

"Kan betyda mycket"

Kommunalrådet tror att satsningen kan bli viktig för Vimmerby.

– Det kan betyda mycket, inte bara för turismen som sådan. För han pratar även om regelförändringar och då tänker jag på anställningar inom turistnäringen och så vidare, att det ska bli bra för de som driver detta. Han ställde ju mycket frågor till personalen, både i köket, teatern och bland städarna. Det visar att han är intresserad och det tycker jag är bra.

Men Helen Nilsson tog även upp frågan om infrastrukturen i Kalmar län. Regeringen satsar 700 miljarder på infrastrukturen i Sverige mellan 2018 och 2029. Några satsningar på Tjustbanan eller Stångådalsbanan ingår dock inte i planen. 

– Vi pratade om våra problem och han lyssnar och tar med sig det. Han får många frågor om infrastrukturen och det är inte hans bord. Det har varit mycket insatser på infrastrukturen, men vi tycker inte att vi har fått tillräckligt. Vi lyfte mycket om det i Västervik. Jag tror att alla vi förstår problemet, men vi har inte alla insatser som går åt. Vi kommer att fortsätta trycka. 

Blir det inte lite motsägelsefullt av Socialdemokraterna när man presenterar en sådan stor satsning på ALV, men samtidigt nästan helt utelämnar Kalmar län när det gäller satsningar på infrastrukturen?

– Jag tycker att det blir dubbelt. Det tycker jag, men det är inte bara vi så att säga. Astrid Lindgrens Värld hamnar i fokus när det handlar om turismen. Men järnvägsbanan och infrastrukturen är eftersatt sedan så lång tid, så det är många som slåss om pengarna. Det är vi medvetna om, men vi ger oss inte. Vi riktar kritik mot det här också.

Fick ni gehör för era farhågor?

– Det tycker jag. Stefan Löfven är väldigt enkel att prata med, han är en väldigt lyssnande person och tar med sig det vi säger. Jag tycker att han har lyssnat, men han måste bilden sig en egen bild. Han försöker lyfta frågorna högre upp och få igenom så mycket som möjligt. 

"Satsar mer än alliansen"

Helen Nilsson tror att det kan bli satsningar på järnvägsbanorna i länet. 

– Det vill jag tro. Vi kommer att fortsätta kämpa och det gör andra politiker här också. 

Stefan Löfven ville själv inte lämna några ingående kommentarer kring infrastrukturen i Kalmar län. 

– Det är inte frågor som ligger under mig, men vi satsar 100 miljarder mer än vad alliansen gjorde, säger han till Dagens Vimmerby.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt